Jdi na obsah Jdi na menu
 


Václav Moravec: Etika se nedá naučit nazpamět, musí se o ní stále mluvit

7. 12. 2008

ObrazekSVÉ ÚSPĚCHY ODSTARTOVAL V RÁDIU BBC, KDE UVÁDĚL POŘAD INTERVIEW. ZA TEN BYL OCENĚN CENOU NOVINÁŘSKÉ KŘEPELKY PRO NOVINÁŘE VE VĚKU DO 33 LET. NYNÍ KROTÍ KAŽDÉ NEDĚLNÍ POLEDNE NEJMOCNĚJŠÍ MUŽE A ŽENY ČESKÉ POLITIKY VE SVÉM DISKUSNÍM POŘADU, DÍKY KTERÉMU SE STAL VÍTĚZEM DIVÁCKÉ ANKETY TÝTÝ OSOBNOST TELEVIZNÍ PUBLICISTIKY. JE STÁLE MLADÝ, ALE JIŽ VELICE ÚSPĚŠNÝ REPORTÉR A MODERÁTOR. VÁCLAV MORAVEC S NÁMI MLUVIL NEJEN O TOM, JAK SE POLITICI CHOVAJÍ MIMO OBRAZOVKY A JAK VNÍMÁ NOVINÁŘSKOU ETIKU, KTEROU VYUČUJE NA KARLOVĚ UNIVERZITĚ.

Etika se nedá naučit nazpamět, musí se o ní stále mluvit

Když jste po Vašem odchodu z České televize vystoupil v pořadu „Uvolněte se, prosím“, tak jste řekl, že kdybyste dál uváděl diskusní pořad s politiky, tak byste nemusel zůstat normální. Jak to tedy je teď, tři roky po Vašem návratu, cítíte se normální?

Doufám, že jsem stále normální a že jsem takový zůstal, i když by to měl asi spíše posoudit někdo z mého okolí.

A proč jste si vůbec tak rychle rozmyslel svůj odchod a po čtyřech měsících se opět do televize vrátil?

Protože lidé, kteří na tom se mnou spolupracovali, říkali, že by byla škoda ten pořad úplně zlikvidovat tím, že jsem se rozhodl odejít. A protože se nenašla adekvátní náhrada na mé místo, tak jsem se nechal umluvit.

Jako jeden z hlavních důvodů svého odchodu jste zmínil, že byl vyvíjen značný tlak ze strany politiků, je to tak?

Samozřejmě jsem si přehodnotil ty důvody, které k ukončení mého působení vedly. Bylo především zapotřebí nastavit ty podmínky tak, aby ty tlaky, které politici zkoušejí, eliminovaly. Jde především o to, že politici si často Českou televizi přivlastňují. Proto si vůči ní víc dovolí. Vnímají ji jako parlamentní televizi. Bohužel tato představa jde napříč politickými stranami.

Máte pocit, že díky větší sledovanosti „Otázek“ a jejich většímu jménu, které postupem času získaly, se chování politiků změnilo?

To je bezesporu. I když od červnových voleb v roce 2006 je ta vyostřenost politické situace vysoká, a to vede k tomu, že komunikace a celková nervozita je značná.

A když jste odcházel v roce 2005, tak ta situace nebyla podobně vyhrocená?

Když se na to podívám dnes s odstupem času, tak to momentální dění je mnohem horší než vládní krize, která proběhla tehdy.

Jaký máte vůbec vztah k politikům, jak je vnímáte?

Zvláštní je to, že když se s každým politikem bavíte zvlášť, osobně mezi čtyřma očima, například v zákulisí, tak ta komunikace je často mnohem racionálnější, než když spolu komunikují v politickém diskurzu. Je to velký rozpor mezi jejich osobním neformálním vystupováním a tím veřejným.

Co Vás nejvíc zaráží na chování politiků?

Pro mě je nepochopitelné, že je stále méně styčných bodů, na kterých by byli schopní se dohodnout. Chybí mi tam především to, že oni si neřeknou, že je to v zájmu České republiky a v zájmu toho, aby se ta naše země někam posunula. Měli by si uvědomit, že si je my všichni platíme z našich daní a že jsou tady od toho, aby tento stát spravovalipředevším k naší spokojenosti.

A jak se chovají politici mimo živé vysílání, spadne z nich během vteřiny, kdy skončí přímý přenos, nějaká ta improvizovaná maska?

Ano, oni se opravdu chovají jinak. Při jejich vystupování je vidět profesionalita, proškolení PR agenturami a rady jejich poradců. Na základě jejich rad poté používají běžné fráze typu: „Neskákejte mi do řeči. Kdybyste mi neskákal do řeči, už bych Vám to dávno řekl.“ To jsou takové ty fígle, které jim poradí, a to oni používají stále ve větší míře. Díky tomu se snaží uzurpovat si prostor sami pro sebe.

Takže se dá říci, že většinu přenosu bojujete s jejich profesionálně nacvičenými frázemi a snažíte se, aby mluvili k věci?

Já jako moderátor musím dokázat krotit ty jejich nacvičObrazekené pozice, musím je narušovat. Od toho tam jsem, aby se vždy dostali k jádru věci a nemluvili pouze v těchto profesionálních větách.

Na Karlově univerzitě mimo jiné vyučujete novinářskou etiku. Je podle Vás u nás na špatné úrovni, a jak k této výuce přistupujete, když jste vlastně součást české novinářské etiky?

Já si myslím, že novinářská etika je o hodnotách a dialogu, a tak se také snažím vést přednášky se svými studenty. Tzv. pojďme přemýšlet o hodnotách, které my jako novináři a občané máme. Kam bychom byli ochotni jít v rámci své práce a pak po nějakých sdílených hodnotách té profese. Potom o nich diskutujme a rozdělme to, co je etické a co neetické.

A jak Vy osobně vnímáte etiku?

Řeknu to asi takhle: nepřijde mi zcela správné, když napíšeme nějaké defi nice kodexů a ty se pak učíme nazpaměť. Proto se snažím ukázat na hodinách i své vlastní příklady, kdy jsem měl nějaká etická dilemata. Dalším vhodným příkladem jsou také investigativní pořady s používáním skryté kamery. Ukazuji pak na těchto příkladech studentům různá úskalí a také problémy, s kterými se mohou setkat v praxi.

Studentům tedy předáváte spoustu svých zkušeností z praxe, mohou Vás také naučit něco oni?

To je právě to. Na působení na fakultě mě velice baví, že oni jsou mou další refl exí. Oni Vám to občas dají pěkně tvrdě pocítit.

Takže občas až ztrácejí respekt?

Ona dnešní mladá generace je mnohem sebevědomější než ta naše, která byla vychovávána v komunismu. Hodně důležitý byl pro nás vztah k autoritám. Když si představím, co jsme si dovolili jako ročník a jak jsme vystupovali vůči kantorům, byli jsme velice pokorní.

A co je podle Vás lepší, dnešní sebevědomá generace, nebo generace vychovávaná v silném respektu k autoritám?

Myslím si, že nejlepší je zlatá střední cesta. Tedy, že ty polemiky ke kantorům by měly být vždy něčím podloženy, nějakými argumenty. Často se totiž stává, že je ten student nemá a jeho polemika je postavená na vodě.

Několikrát jste se vyjadřoval v tom smyslu, že veškerá tajemství o zákulisí politického a novinářského života zveřejníte jednou ve svých pamětech, dočkáme se jich?

Zatím nemám čas na to, abych si psal systematické poznámky, nebo snad deník, a tak se alespoň snažím schovávat všechny písemné doklady, dopisy od sekretariátu politických stran, stížnosti, které na mě přichází, a také dopisy od diváků nebo posluchačů. To všechno poté třídím a dávám do jednotlivých krabic a podle toho tedy doufám, že se mi pak vybaví ty zásadní okamžiky. Ať už to byly ty před mým odchodem z televize nebo momenty mého návratu.Obrazek

Co Vás vedlo k nápadu schovávat si veškeré dokumenty?

Jde o to, že až budu psát ty paměti, tak budu moci popisovat ty dilemata, kterým jsem byl vystaven a o kterých nebylo možné mluvit. Zkrátka si myslím, že tam jsou dokumenty, které v rámci korektnosti musím uchovat.

Richard Valoušek, autor je redaktorem MF Dnes

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

moc hezký

(Gagga, 7. 12. 2008 22:27)

Tjo, to je super rozhovor. :) Jo, líbí se mi to, dobře se ti rozmluvil. Jasně, že to bylo i v jeho zájmu a tak... ale to, co říká, má logiku a navazuje to na to, co říká a dělá. Ahej, teď jsem se pořádně koukla na ty jeho fotky, a ježto teď čtu knížku o Karlu Čapkovi, přišli mi strašně podobní. :D Ale ne že mu to příště řekneš. ;) By mu to vlezlo ještě do hlavy... kdepak, Čapek byl jen jeden. :)