Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrady a zámky: co nabízejí nového

16. 7. 2008

Letošní sezona nabízí na českých a moravských hradech a zámcích řadu novinek - nově otevřený zámek, zbrusu nové prohlídkové okruhy či zrekonstruované místnosti se zajímavou expozicí. Když k tomu přidáme výstavy a různá vystoupení, mají se návštěvníci hradů a zámků skutečně na co těšit.

Největší novinkou je bezpochyby pro veřejnost vůbec prvně otevřený zámek v Chotovinách nedaleko jihočeského Tábora. Zámek byl před několika lety v restituci vrácen rodu Nádherných a ti ho po rozsáhlých opravách v dubnu letošního roku zpřístupnili veřejnosti. Dnes tak mohou návštěvníci zámku v doprovodu průvodkyně projít jeho expozicí.

Karlštejn otvírá nové prostory Dalším nově otevřeným historickým objektem je Nový Hrad u Jimlína. Ten sice stále prochází celkovou rekonstrukcí, začíná se však postupně otevírat veřejnosti. Letos v létě to bude zatím pouze ve vybrané dny, přesto jistě stojí za to tento hrad navštívit. Ve Středočeském kraji se k největším novinkám řadí nově vytvořený prohlídkový okruh na zámku v Mníšku pod Brdy. Na legendárním Karlštejně je pro změnu od 1. června oficiálně otevřeno třetí patro Velké věže, které je neustále doplňované historickými předměty a zbraněmi. Navíc si tu návštěvníci mohou prohlédnout model hradu z ptačí perspektivy.

Na zámku Kratochvíle v Jihočeském kraji je od poloviny června rozšířená prohlídková trasa. Je zde opravený renesanční Zlatý sál, pracovna a ložnice Petra Voka, předpokoj, Zlatý pokoj a také Vladařův pokoj. Zámek Kratochvíle návštěvníkům v letošní sezoně navíc nabízí zajímavou raritu, mohou zde totiž pozorovat restaurátory při opravě historických obrazů.

V Pardubickém kraji na hradě Svojanov se můžete těšit na nově dostupné místnosti v prvním patře paláce, kde na vás čeká historický inventář, který navozuje představu bydlení na hradě v polovině 19. století.

Ve Slezsku se konečně dočkají návštěvníci Slezkoostravského hradu, kde bylo po dlouhých letech otevřeno celé dolní nádvoří. Tomu je také přizpůsobena rozšířená nabídka kulturních akcí.

Co se týče zajímavých výstav a vystoupení na českých hradech a zámcích, nemusí se turisté obávat malého počtu nabídek. Kdybychom měli vybrat tu největší, je jí jistě výstava na zámku Litomyšl, kde letos začíná stálá výstava s názvem „Klavír? Klavír! Klavír! Tajemství i krása klávesových nástrojů v proměnách staletí.“ Návštěvníci se zde mohou setkat i s nástroji, které v minulosti patřily významným kulturním osobnostem. Expozici dotvářejí kulisy ze zdejšího zámeckého barokního divadla od Josefa Platzera. Většina hudebních exponátů je navíc v hratelném stavu a pořadatelé předpokládají bohatý koncertní program. Návštěvníci si dokonce na některé nástroje mohou zahrát.

***

Nově zpřístupněný zámek v jižních Čechách, to je jen ZLOMEK NOVINEK, s nimiž letos přišly české a moravské hrady a zámky

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář