Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrady a zámky: Kam se můžete vydat už v březnu

17. 4. 2009

ObrazekČeskou stálicí mezi hrady, které jsou přístupné již od března, je Karlštejn. Než začne v dubnu hlavní sezona, mohou si zájemci prohlédnout Císařský palác a spodní patro Mariánské věže.

Nový prohlídkový okruh na Křivoklátě Novinkou na Křivoklátě je otevření zcela nového prohlídkového okruhu zvaného „Cesta královskou historií“. Povede nad kaplí a jižním křídlem se starobylým schodištěm. Tento prostor bude zpřístupněn návštěvníkům poprvé v historii. V měsíci březnu je potřeba si návštěvu předem objednat, v dubnu již bude hrad otevřen normálně. Křivoklát přivítá také významné hosty. V polovině dubna sem zavítají ministři životního prostředí Rady Evropské unie.

Své brány otevře už 21. března hrad Střekov. Tajemná zřícenina na černé skále nad řekou Labe je protkaná řadou pověstí a svým návštěvníkům nabízí zajímavé akce. Jednou z nich je tradiční pálení čarodějnic na konci dubna.Obrazek

Další z hradů, Loket, otevírá denně od devíti hodin do půl čtvrté. Od dubna bude otevřen o hodinu déle.

V Pardubickém kraji stojí za vidění královský hrad Svojanov, který lze navštívit o víkendech od desíti hodin do pěti. Kromě gotického sálu a vystavených mučicích strojů nabízí hrad celoroční výstavu, jak vypadal život na hradě v druhé polovině 19. století.

I některé zámky mají už otevřeno Ani zámky však nezaostávají za zimní nabídkou hradních pevností. Například na zámku v Mníšku pod Brdy byla zahájena sezona na začátku února. Návštěvníci si mohou expozice prohlížet každý víkend, a to v obou okruzích zámku. Navíc v neděli 29. března je připraven speciální prohlídkový program pro děti od tří do devíti let.

ObrazekDěčínský zámek, který shlíží na celé město pod sebou, je otevřen denně od devíti do pěti hodin. V interiéru zámku navíc probíhá projekt „Inter arma silent musae“ neboli Mezi zbraněmi múzy mlčí. Výstava je věnována jednomu z bílých míst historie města - vojenskému využití děčínského zámku.

Celoročně je otevřen také zámek Mělník. Ten láká návštěvníky především svými speciálními nabídkami, jako je večerní romantická prohlídka nebo degustace vín v zámeckých sklepeních. Půlhodinová degustace s ochutnávkou dvou druhů vín stojí 70 korun, velká se šesti víny 120 korun.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář