Jdi na obsah Jdi na menu
 


Místo občanky a řidičáku má být jedna karta

22. 5. 2008

Místo občanky a řidičáku má být jedna karta

 

Ministerstvo vnitra chystá novinku: elektronickou občanku. Průkaz, který by vypadal jako bankovní karta, by mohl sloužit zároveň i jako řidičský průkaz nebo kartička pojištěnce. Všechny tyto údaje by byly obsažené v malém čipu.

"Chceme se nyní domluvit s ostatními resorty, aby jedna karta mohla nahradit více průkazů," říká náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček, který má projekt na starosti. Elektronické občanky už mají třeba Italové nebo Španělé.

"Nevolíme žádnou výjimečnou cestu, využijeme zkušeností těch, kteří už je zavedli," říká Zajíček. Elektronické občanské průkazy budou podle ministerstva vnitra nezfalšovatelné.

Jejich hlavní výhoda by však měla spočívat v tom, že už nebude třeba mít peněženky plné různých průkazů. I kdyby ministerstvo se svým návrhem uspělo, lidé se průkazů jen tak nezbaví.

Zatím jen úvahy Číst čipy totiž zatím umějí jen v šesti zemích EU. A státy sousedící s Českem mezi nimi nejsou. Lidé cestující do zahraničí tedy budou muset dál mít doklady i v papírové podobě.

Jako první by si měli občanské průkazy vyměnit státní úředníci, ti by mohli přijít na řadu už za tři roky. "Tím by se úředníci zapsali do systému elektronické správy státu, kterou připravujeme. Ta počítá s tím, že by se většina záležitostí mezi lidmi a úřady dala řešit přes internet," vysvětluje Zajíček. Ostatní budou mít na výměnu čas.

"Někteří lidé, kteří by nevyužívali služeb elektronické karty, by si ji vyměnili postupně nebo vůbec," říká Zajíček. "Zatím je to ale všechno jen ve fázi úvah, ještě jsme návrh ani nepředkládali vládě," dodává.

Zkušenosti ze zahraničí To, o čem nyní uvažují na ministerstvu vnitra, už dávno znají například obyvatelé Singapuru. "Tam to mají v dokonalé podobě," říká počítačový odborník Vladimír Smejkal.

"Na letišti jsme procházeli pasovou kontrolou. Cizinci museli ukazovat pasy, ale obyvatelé Singapuru jen prošli kolem sloupu, který načetl jejich kartu v kapse," vypráví. V Singapuru nahradili už před několika lety občanské průkazy takzvanými bezkontaktními kartami. Ty se dají "přečíst", aniž by to jejich majitel tušil. Problém je v tom, že systém může kontrolovat občany téměř na každém kroku.

Zajíček zatím neví, zda zavést v Česku bezkontaktní, nebo obyčejné čipové karty, které se musí vložit do čtečky, aby se aktivovaly. "To je otázka bezpečnosti. O tom technickém řešení budeme debatovat a budeme hledat zkušenosti v zahraničí," říká náměstek. Policisté bez bločku Když se elektronické občanky zaváděly v zahraničí, vyvolalo to protesty. Lidé se báli, že bude mít stát až příliš velký přehled o svých občanech.

"Myslím, že se nemusíme bát Big Brothera. Člověk přece jen neukazuje občanku každý den," myslí si Zajíček. Navíc podle něj nevznikne žádná centrální databáze, která by zahrnovala veškeré údaje.

Uplyne pár let a policisté na silnicích mohou mít místo bločku čtečku čipů. Na úřadech to bude jako v obchodě - místo toho, aby lidé ukázali občanku, vloží ji do čtečky a zadají PIN.

Karta by mohla podle plánu ministerstva také sloužit jako klíč k vlastním osobním údajům. Lidé budou moci díky ní například nahlédnout do vlastní zdravotní databáze. To vše bude zároveň nákladné.

"Ale myslím, že ne tolik, technika se zlevňuje," říká Zajíček. "Vemte si, kolik stojí výroba řidičského průkazu a kolik strávíte času tím, aby vám ho vyměnili," dodává.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář