Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejlepší Mikuláš a čert? Váš příbuzný či soused

22. 5. 2008

Nejlepší Mikuláš a čert? Váš příbuzný či soused

Praha - Kdybyste si mě chtěli objednat na čerta a Mikuláše? Tak to mám volno až kolem půl deváté večer. Takhle včera zareagovala na dotaz MF DNES studentka z Českých Budějovic Jana Racáková. Ta své „mikulášské služby“ nabízí prostřednictví internetu. Celkem dnes obejde deset rodin. Na nezájem si nemůže stěžovat. „Přesto jsem čekala, že díky inzerátům budu mít letos více lidí. Ale nestalo se tak,“ dodává Racáková.

Světec a ďábel za dvě stovky

Pavla Smotlochová z Hradce Králové takové štěstí nemá. I ona dnes bude bude v převleku „strašit“ děti. „Děláme to již třetím rokem, ale máme stále méně zákazníků,“ říká.
Podle pelhřimovského psychiatra Maxe Kašparů mikulášská tradice ze země nemizí, na výdělek to však už moc není. „Rodiče častěji využívají k návštěvě Mikuláše a jeho společníků své známé. Nejlépe příbuzné či sousedy,“ vysvětluje Kašparů.
Tím rodiče ušetří peníze za placení objednaného světce. Cena se pohybuje okolo dvou set korun.
„My to necháváme na rodičích, cena je dobrovolná.
Ale většinou alespoň ty dvě stovky dostaneme,“ říká Smotlochová. Často se za Mikuláše převléká přímo otec dětí.
To potvrzuje i Miroslav Václavík z Prahy, který má pětiletou Hanku a devítiletého Mirka. „Poslední tři roky jsem šel za Mikuláše já a kamarádi mi pomáhali v převleku čerta a anděla. Výhodou je, že znám svoje děti, a tak vím, jak se k nim zachovat.“ A právě to je podle Kašparů velká výhoda. Mnohé děti totiž může návštěva pána obaleného bílou vatou se zlatou berlou a jeho černého hudrujícího „parťáka“ děsit.
„Pokud předstoupí Mikuláš s čertem před čtyřleté dítě, může mu psychicky uškodit. Není rok, aby se v mé ordinaci neobjevilo alespoň jedno, které se stalo obětí mikulášské návštěvy,“ vysvětluje psychiatr. „Rodiče znají své děti nejlépe, sami by měli zvážit, jak děti mohou reagovat,“ dodává.
Svátek sv. Mikuláše se u nás slaví již od 13. století v předvečer pravděpodobného výročí úmrtí světce. KroměVánoc amasopustu jde o jednu z největších tradic, kterou Češi v zimě po staletí slaví.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář