Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejvíc nás děsí nemohoucnost

22. 5. 2008

Nejvíc nás děsí nemohoucnost

STAŘÍ VERSUS MLADÍ Jak se vidí navzájem starší a mladší generace

Praha - Stárneme. A přitom se stárnutí bojíme. Nejvíce lidí podle průzkumu agentury Median pro MF DNES děsí představa, že nebudou schopni se sami o sebe postarat. Tahle obava trápí téměř sedmdesát procent žen a skoro šedesát procent mužů. Muži se pak dvakrát více než ženy bojí, že budou ve stáří svému okolí na obtíž.
Lidí v důchodovém věku přitom rok od roku přibývá. Demografové předpokládají, že za deset let u nás bude 2,7 milionu osob starších šedesáti let, naopak lidí mladších bude stále ubývat.
„V České republice je průměrný věk přibližně čtyřicet let, ale do roku 2050 by se mohl dostat až k hranici 50 let,“ upozorňuje Zdeněk Pavlík z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Mladí: Senioři nás zdržují

Zdravotní péče se neustále zlepšuje, takže lidé se dožívají vyššího věku. Porodnost sice v posledních letech stoupla, ale odborníci předpokládají, že za pár let, až babyboom opadne, bude se u nás rodit dětí mnohem méně než sto tisíc ročně. „Celkově je ale potřeba brát to pozitivně. Dožíváme se delšího věku a jsme stále více zdraví. Na dalších generacích ale záleží, jak se vypořádají se snižováním porodnosti,“ říká demograf.
Nemohoucnost, které se v souvislosti se stářím nejvíce lidí bojí, přitom podle šéfky české pobočky Světové zdravotnické organizace Aleny Šteflové nemusí být ve vysokém věku pravidlem.
„Každý člověk si musí včas uvědomit svůj životní styl. Ten se totiž odráží v jeho zdravotním stavu ve stáří,“ říká Šteflová „Je na každém z nás, jestli budeme v osmdesáti schopni starat se o sebe sami, nebo budeme závislí na svých blízkých,“ zdůrazňuje. Zároveň však z průzkumu vyplývá, že každý desátý člověk má strach právě z toho, že mu jeho blízcí nepomohou.
Nejméně jednu nepříjemnou zkušenost se starším člověkem má za sebou třetina lidí. Že se někdy rozzlobili na starého člověka, přiznávají nejčastěji lidé mezi osmnácti a čtyřiadvaceti lety, muži o něco častěji než ženy.
„Neviděla bych v tom ale nic dramatického. Ono je to také obráceně a je to naprosto přirozené,“ říká geriatrička Eva Topinková.
Lidé se často rozčilují, že je staří lidé zdržují, protože jim všechno dlouho trvá. A také, že jsou protivní. Podle geriatričky semálokdo dokáže podívat na svět očima seniora. „Těm právě naopak vadí, že mladí jsou moc rychlí, nepustí je sednout v hromadné dopravě a jsou příliš hluční,“ vyjmenovává výtky seniorů geriatrička Topinková.

„Dělám, co jsem matce vyčítala“

Ale stále platí, že dnešní senioři dělají právě ty věci, které kdysi vyčítali svým rodičům. „Všechno si musím zapisovat a neustále kontrolovat. Tohle přesně dělala moje maminka a já jí za to nadávala,“ říká například devětašedesátiletá Tereza Václavíková z Prahy. Strach dětí, že budou dělat věci, které je u starších generací rozčilovaly, tak významně ovlivňuje pohled na stáří.
Tuto myšlenku také potvrzuje Topinková: „Já sama nechápu svou dceru. Ona vstává o víkendu ve dvanáct, kdežto já vstávám v sedm.“
Průzkum MF DNES odhalil, že si sice generace mezi sebou příliš nerozumějí, občas se dokonce rozčilí, ale Topinková připomíná: „Jakmile jde o pomoc, tak tu starou paní nikdo ze schodů neskopne. Lidé naopak neváhají a pomohou jí.“
Podle odborníků starým lidem chybí komunikace s těmi mladými. „Měli bychom se snažit o větší toleranci. Snažit se musí mladá i starší generace,“ říká Topinková.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Chovají se mladí k seniorům nepříjemně, nebo naopak ti starší mladším překážejí? Své názory můžete psát na e-mail lenka.petrasova@mfdnes.cz nebo na adresu MF DNES, Karla Engliše 519/11, Praha 5

***

Průzkum
Proč máte strach ze stáří?
Budu nemohoucí 66 %
(muži 59 %/ženy 70 %)
Že mi ostatní nepomohou 13 %
(muži 15 %/ženy 12 %)
Budu lidem na obtíž 41 %
(muži 56 %/ženy 36 %)
Jiná odpověď 10 %
(muži 8 %/ženy 10 %)
Odpovídali pouze lidé, kteří uvedli,
že mají ze stáří strach, tedy každý
čtvrtý oslovený.
Zažila(a) jste někdy situaci,
kdy jste se zlobil(a) na
starého člověka?
Ano 35 %
(muži 41 %/ženy 32 %)
Ne 65 %
(muži 59 %/ženy 68 %)

Zdroj: průzkum Median pro MF DNES, 679 respondentů

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář