Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opravy kolejí ničí obchodníky, nemají tržby

21. 5. 2008
Opravy kolejí ničí obchodníky, nemají tržby
Přestavba tramvajových tratí připravila obchody a restaurace o zákazníky. Odradily je stroje a prkna přes díry v zemi

Praha - Obchody a restaurace v Lidické ulici na Smíchově mají za sebou špatné léto a počítají ztráty.
Zákazníky několik týdnů odrazovaly těžké stavební stroje, které přehazovaly hlínu po rozkopané ulici.
„Tehdy při opravách to bylo nejkritičtější,“ hodnotí tržby třiadvacetiletý Michal Láliš, který pracuje jako barman ve Vinárně Pavlov.
Teď se situace zlepšila - oprava skončila. Jenže tramvaje se do Lidické zatím nevrátily. Čeká se, až bude dokončena přestavba křižovatky na Palackého náměstí.
„Poslední dva měsíce byly velice zlé, zákazníků přišlo během přestavby minimum. Z této situace se budeme dostávat velice složitě,“ přiznává prodavačka z obchodu s klobouky paní Věra Lojková.
Provoz tramvají byl v úsecích Moráň-Anděl a Národní divadlo Výtoň přerušen už v polovině července. Palackého most je uzavřený pro tramvaje, ale částečně i pro auta. Řidiči tudy projedou jen ve směru na Smíchov.
„Kolejová konstrukce byla opotřebovaná, bylo nutné opravit i nevyhovující směrové vedení,“ zdůvodnila opravy mluvčí Dopravního podniku Eva Dydová.

Do metra se bojí, chodí pěšky přes most

Přestavbu, která zabrala větší část léta, pocítili obyvatelé Smíchova a Nového Města.
„Když přijdu domů, pod okny řvou sbíječky. Nemám klid ani o víkendu,“ stěžuje si třicetiletá Irena Pecková, která bydlí poblíž Palackého náměstí.
Ne všichni si však stěžují. „Jsem ráda, že tu jezdí méně aut a taky mě to donutí k pohybu,“ vítá omezení v dopravě osmapadesátiletá Marcela Kohlíčková.
Pěšky chodí také Silvie Grygarová. Tramvají se z Palackého náměstí na Smíchov nedostane, metro nemá ráda. „Takže chodím pěšky přes most. Výluka mě pěkně otravuje.“

Místo chodníku prkno přes vykopané jámy

Situace na Palackého náměstí je složitější než na Smíchově. Semafory nefungují, místo aut se po rozkopané silnici pohybují muži v oranžových a žlutých vestách. Přechody vystřídala prkna přes vykopané jámy a mříže, které mají směrovat zmatené lidi.
„Občas k nám někdo přijde a ptá se na cestu. I přesto, že tu několik let mám restauraci, tak nevím, jak je mezi těmi mřížemi nasměrovat správně,“ říká majitel restaurace U Pomníku Václav Průša.
Přes léto musel kvůli opravě křižovatky uzavřít zahrádku. „Říká se, že věrní zákazníci se vracejí, jenže jak mohou, když tu ani nejezdí tramvaj?“ uvažuje Průša.
Obchodníkům se nelíbí, že přestavba zabrala skoro celou letní sezonu. Dopravní podnik se však brání, že jiné řešení nebylo. Snažil se naplánovat opravy tak, aby se nekryly s jinými rekonstrukcemi na území Prahy. „A abychom minimalizovali negativní dopad na cestující,“ doplňuje Dydová.
Podnikatelé, obchodníci a místní obyvatelé to budou muset ještě několik týdnů vydržet, oprava má totiž skončit až posledním říjnovým dnem.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář