Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přísnější tresty pro násilníky

22. 5. 2008

Přísnější tresty pro násilníky

Vláda včera schválila nový trestní zákoník

Praha - Brutálně zavraždil a znásilnil mladou výtvarnici, přepadl i jedenáct dalších dívek. Třicetiletého Olexandra Kravze poslal soud před šesti lety do vězení na pětadvacet let, což byl maximální trest za tak brutální zločin. Doživotí soudce odmítl s tím, že se mladík ještě může napravit. Kdyby Kravze soudil podle nového trestního zákoníku, který včera schválila vláda, zůstal by ve vězení nejspíš o pět let déle.
„Nový zákoník musí v první řadě ochraňovat člověka. Za nejzávažnější bude brán trestný čin proti životu a zdraví,“ vysvětloval včera ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, proč v novémtrestním zákoníku navrhuje zvýšit sazby za nejbrutálnější zločiny.
Návrh nyní míří do parlamentu. Pokud projde, zůstane za vraždu v afektu minimální sazba tak jako doposud deset let. Pokud by však vrah jednal úmyslně, půjde do vězení nejméně na dvanáct let. A pakliže by se ke své oběti zachoval obzvlášť brutálně, může ho kromě doživotí poslat soud do vězení na dvacet až třicet let.
Velkoryseji by se přistupovalo naopak k závažné hospodářské kriminalitě. Za zpronevěru nebo obzvlášť velký pojistný podvod může pachatel nyní sedět za mřížemi i dvanáct let. Za dva roky, kdy má nový zákoník začít platit, by byl týž zločin potrestán maximálně desetiletým vězením.
Ministerstvo spravedlnosti se snaží prosadit nový zákoník už řadu let. Parlamentem však neprošel mimo jiné kvůli snížení trestu za vraždu zmilosti - takzvanou eutanazii. Zákoník, který včera schválila vláda, už žádné kontroverzní návrhy neobsahuje. Ministři zamítli i snížení trestní odpovědnosti na čtrnáct let, jak to navrhoval Pospíšil. Chtěl, aby byli mladiství za své chování odpovědní už od čtrnácti: ať už jde o zločiny nebo o vlastní sexuální život. To mu neprošlo.
„Nebylo to tak, že by jedna strana hlasovala pro a druhá proti. Já jsem třeba byl pro snížení odpovědnosti na čtrnáct let,“ řekl včera lidovecký ministr Miroslav Kalousek.

S čipem doma Pokud trestní zákoník příští rok projde parlamentem a získá prezidentský souhlas, mohly by se postupem času vyprázdnit české žaláře. Vláda totiž schválila, aby se méně nebezpeční zločinci trestali domácím vězením. Museli by nosit čip a jejich pohyb by sledoval systém GPS.
Zločince s vážnou psychickou poruchou by soud neposílal do psychiatrických léčeben, ale do speciálních detenčních ústavů.

***

* Navrhované změny

- Vraždy se budou trestat přísněji
Za brutální vraždu je nyní kromě
doživotí maximálně
pětadvacetiletý trest. Návrh
počítá s nejvyšší sazbou třicet let.
- Finanční podvodníci mají naopak
šanci na nižší tresty. Deset let
místo dvanácti by mohl být
nejvyšší trest za zpronevěru nebo
třeba pojistný či úvěrový podvod.
- Mezi tresty přibude domácí vězení
pro méně nebezpečné zločince.
Ti budou sledováni pomocí čipu
a systému GPS.
- Agresory a nebezpečné devianty
by už soud neposílal do
psychiatrických léčeben, ale do
detenčních ústavů, kde by byli
pod větším dohledem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář