Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šla po mně mafie, říká senátor

21. 5. 2008
Šla po mně mafie, říká senátor
Policie brala vážně výhrůžky související s dotací, na kterou upozornil senátor Josef Novotný

Praha - Nezávislý senátor Josef Novotný byl od konce července do začátku září pod dohledem policie. Neměl sice celodenní ochranku, policisté ho ale přesto sledovali kvůli podezření, že se na něj chystala ruskojazyčná mafie.
Tu se podle Novotného pokoušel najmout podnikatel Zdeněk Tomášek. Senátor totiž před časem upozornil na nesrovnalosti v dotaci, kterou Tomášek získal od státu.
„Já jsem nejprve informacím o mafii nepřikládal váhu. Později jsem si ale ověřil, že to tak je,“ řekl včera Novotný. „Nejprve jsem se ukrýval týden v Senátu a potom v nějaké chatě. Nakonec mi policie doporučila, abych raději odjel mimo republiku,“ dodal.
O ochranku požádal senátor přímo ministra Langera. Případem podivné dotace se pak začal zabývat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho mluvčí Blanka Kosinová k tomu však včera odmítla říct podrobnosti: „Ano, přijali jsme určitá opatření, abychom chránili jeho bezpečnost. Víc k tomu ale říkat nebudeme.“

Miliony na zábavní park

O co v případu jde? Novotný tvrdí, že před půl rokem přišel na nejasnosti v dotaci, kterou dostal od státu právě podnikatel Tomášek.
Jeho firma Yossarian Investments dostala loni dotaci 1,8 milionu korun na stavbu zábavního parku Siesta v Bystřici nad Pernštejnem.
Jenže podle Novotného Tomášek získal peníze od státu na základě nadhodnoceného znaleckého posudku. „V žádosti o dotaci byla hodnota parku stanovena na 3,6 milionu korun. Odborníci mi ale potvrdili, že park má hodnotu maximálně jeden milion,“ uvedl Novotný.
Senátor proto případ oznámil policii a Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Poté se k němu donesly informace, že se Tomášek pokoušel najmout si na něj ruskojazyčnou mafii. Tomášek včera tyto informace kategoricky odmítl: „Je to absolutní nesmysl. Nevím, proč bych to dělal.“ Tomášek stejně tak popírá Novotného verzi o nadhodnocené zakázce. „Měl jsem k dispozici dva znalecké posudky, které jasně říkaly, že cena toho parku se pohybuje kolem tří a půl milionu korun,“ dodal.
Jenže Novotný se může opřít o jeden nezvratný fakt. A tím je, že Finanční úřad ve Znojmě nařídil Tomáškovi dotaci vrátit, protože podnikatel porušil podmínky pro její získání. Tomášek ale řekl, že se proti rozhodnutí úřadu už odvolal. Konečný verdikt zatím nepadl.
V souvislosti s podezřelou dotací včera zároveň senátor Novotný kritizoval ministerstvo pro místní rozvoj, které podle něj využívání státních peněz špatně kontroluje. Ministr Jiří Čunek – trošku překvapivě – Novotného informace potvrdil. Alespoň tedy u dotace pro Tomáška.
„O tom, že jsou v tomto případě jednotlivé fakturace zkreslené a že jednotlivé práce zdaleka neodpovídají objemu vyfakturovaných peněz, na to přišel pan senátor Novotný a teď to šetří policie,“ řekl Čunek.

***

* Josef Novotný

Dlouholetý, nyní už bývalý starosta Bystřice nad Pernštejnem se stal senátorem v roce 2002 za Sdružení nezávislých kandidátů. Proslavil ho především boj proti hazardu a výherním automatům. Na včera svolané tiskové konferenci kritizoval ministerstvo pro místní rozvoj, které podle něj špatně kontroluje používání poskytnutých dotací. Za příklad uvedl dotaci pro podnikatele Zdeňka Tomáška. Senátor zároveň tvrdí, že Tomášek si chtěl na něj najmout ruskojazyčnou mafii.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář