Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sleva pro paní Zuzanu

21. 5. 2008
Sleva pro paní Zuzanu
O penzion pro sdružení Zuzany Paroubkové se stará muž, který spekuloval s pozemky

Praha - Manželé Schimmerovi si pronajímali penzion Michaela v Malé Úpě patnáct let. Loni oznámili majitelům, že s tím končí, ale že by měl o penzion zájem jejich švagr. To si však tehdejší majitelé ze společnosti Speel Praha nepřáli. „Naznačovali, že už mají kupce,“ vzpomíná někdejší provozovatel penzionu Miroslav Schimmer.
Manželé horský hotýlek opustili a společnost Speel ho letos v létě prodala sdružení Zuzany Paroubkové Pomoc pro budoucnost našim dětem za něco přes pět milionů korun. Podle nabídek realitních kanceláří z regionu získala exmanželka předsedy ČSSD zhruba poloviční slevu. „Dobře, to je váš názor,“ říká na to jednatel Speelu Jiří Vidiečan.

Jednali s Paroubkovou vládou

Od koho vlastně Paroubková chalupu koupila? Společnost Speel Praha se zabývá především výrobou přístrojů do dopravních prostředků.
Jednatelem firmy je Milan Holl, který zároveň šéfuje Výzkumnému a zkušebnímu leteckém ústavu. Ten usiloval o to, aby na něj vláda převedla letiště Sazená, které leží na atraktivních pozemcích nedaleko od Prahy. Paroubkova vláda převod letiště ústavu, v němž má většinu akcií stát, nařídila loni v létě. Pouhých čtrnáct dní před vlastní rezignací.
„Dali mi to podepsat, hned jak jsem přišel na ministerstvo, ale působilo to na mě dost divně,“ vzpomíná si ministr průmyslu Martin Říman (ODS). Podivně na něj zapůsobil i komplikovaný způsob, jakým chtěl stát majetek převést. „Ministerstvo obrany ho mělo převést na nás – a my na ně,“ říká. Římanovi vadilo především to, že by se menší akcionáři obohatili na úkor státu. Kdo přesně k těmto akcionářům patří, přitom nebylo jasné. Velká část akcií je totiž napsaná na anonymní majitele.
Z obchodu nakonec sešlo. Říman ho loni v prosinci zastavil kvůli podezření z machinace se státním majetkem. Fakt, že firma Speel prodala Paroubkové penzion v Krkonoších, ho prý nyní utvrzuje v tom, že obchod nebyl v pořádku. „To jen potvrzuje ten můj divný pocit z té transakce,“ říká Říman. „Padesátilůžkový penzion v Krkonoších za pět milionů? Hm, to bych také bral,“ poznamenal.

Vlek i restaurace...

I když je penzion Michaela starý už sto let, byl až do letoška v provozu. Hned vedle něj je lyžařský vlek a fungovala tu i restaurace. Když byla kapacita plná, vynesl penzion provozovatelům o víkendu jen za ubytování přes třicet tisíc korun.
Paroubková však říká, že penzion nebude pro běžné návštěvníky. „Je určený na budoucí rekreaci dětí z dětských domovů,“ prohlásila tento týden. Od doby, kdy penzion změnil majitele, tam však nikdo ze sousedů ještě nikoho neviděl.
Za sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem vystupuje v majetkových záležitostech spíš než sama Paroubková místopředseda sdružení Jaroslav Syrový. Ten říká, že pro sdružení pracuje ve volném čase a zcela nezištně.
Sám vlastní firmu Trans-ex, která koupila v Malé Úpě pozemky za zlomek tržní ceny. Skoupila totiž restituční nároky od lidí, kteří marně čekali, až jim stát vrátí majetky, a ty pak uplatnila během zvláštního režimu, který v roce 2005 zavedl ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD). Pár vyvolených, kteří se o zvláštním režimu dozvěděli, se tak dostalo „za hubičku“ k velmi lukrativním parcelám. Mezi nimi tedy i současný místopředseda sdružení Zuzany Paroubkové. V jeho případě se však státu podařilo vysoudit pozemky zpět.
Jenže Syrový nakoupil v Malé Úpě i další pozemky a stavby. Letos v létě začal s velkorysou rekonstrukcí rodinného penzionu kousek od Paroubkové. Angažuje se i v penzionu Michaela, který má sloužit opuštěným dětem. Byl to právě on, kdo se tu letos v létě objevil s plnou mocí od firmy Speel Praha.

***

* Co řekl Paroubek
Jiří Paroubek včera v tiskovém prohlášení napsal, že se nikdy nezavázal pomáhat sdružení své bývalé ženy se sháněním sponzorů. „Nikdy jsem nepřevzal žádný závazek zajišťovat sponzory pro občanské sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem ani pro jinou charitativní činnost mé bývalé manželky,“ napsal. V rozhovoru pro deník Právo však 27. září dostal otázku, zda je jeho exmanželka Zuzana spokojena s majetkovým vyrovnáním. „Je s tím spokojena, je možné se jí kdykoliv zeptat. Samozřejmě jí budu pomáhat s její nadací, se zajišťováním sponzorů.“
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář