Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sponzoři z éry na magistrátu

21. 5. 2008
Sponzoři z éry na magistrátu
Bývalá manželka Jiřího Paroubka stále nezveřejnila, odkud pochází 92 procent příjmů jejího sdružení

Praha - Comá společného nizozemská společnost, která v Praze vybudovala velké obchodní domy, s českým majitelem kasin a ctihodným vídeňským podnikatelem?
Všichni tři se rozhodli přispět Zuzaně Paroubkové. A každý z nich se dobře znal s Jiřím Paroubkem v dobách, kdy byl na pražské radnici náměstkem pro ekonomiku.
V roce 2002 vládla na magistrátu velká koalice a Praha prožívala boom nákupních center. Investoři se předháněli, kdo z nich bude stavět na lukrativnějších pozemcích, a velký zájem byl samozřejmě i o obrovské sídliště Jižní Město.
Britská společnost Tesco tehdy žádala radnici, aby směla pro obyvatele „Jižáku“ vybudovat obchodní dům. Měla však smůlu, radnice nechtěla povolit konkurenci firmě Rodamco, se kterou se rok předtím dohodla, že postaví nákupní centrum přímo u stanice metra Chodov. Rodamku prodal magistrát obecní pozemky za čtvrt miliardy korun a u sídliště vzniklo jedno z největších obchodních center.

Od hraček k penězům

Z téhož Chodova si Zuzana Paroubková odvážela o tři roky později dárky pro děti z dětských domovů. Rodamco je poskytovalo zdarma.
„Na počátku jsme přispívali hlavně oblečením, hračkami a hygienickými potřebami. Od letoška posíláme peníze,“ řekla marketingová ředitelka společnosti Jana Mouchová. Podle informací MF DNES to bylo tři sta tisíc korun.
Firma odmítá, že by dobročinnost měla něco společného s Paroubkovým působením na magistrátu. Pravda je, že v době, kdy Zuzana Paroubková začínala s charitou, byl její muž už několik měsíců premiérem. A z té doby se také datuje jediné dohledatelné rozhodnutí, kdy Paroubkova vláda, respektive ministerstvo pro místní rozvoj, mohla být firmě Rodamco něčím užitečná. Ministerstvo tehdy vydalo povolení k rozšíření silnic a křižovatek na pražské pankrácké pláni, kde Rodamco a další firmy budují velký administrativně obchodní komplex.

Pomoc starých kontaktů

Nejvíce darů se ovšem Zuzaně Paroubkové podařilo shromáždit až v době, kdy byl Paroubek pryč také z vlády. Když přemýšlel, jak by ženě pomohl, rozpomněl se na staré „pražské“ známosti. A úspěšně.
Oslovil svého známého z Vídně, Eduarda Haranta, se kterým se seznámil na oficiálním výjezdu do Rakouska. Ten dal Paroubkové loni na jaře čtyři sta tisíc korun v hotovosti.
Paroubek si také sjednal schůzku s dávnýmkamarádem Janem Dostálem, kterému patří řada pražských hotelů a kasin. V době, kdy byl Paroubek na magistrátu, od něj inkasoval povinné odvody na dobročinné účely města. Tentokrát šly Dostálovy peníze sdružení Zuzany Paroubkové. Paroubková získala pro své sdružení za první pololetí tohoto roku téměř čtrnáct milionů. Původ devadesáti procent těchto příjmů nadále tají.

***

„Na počátku jsme přispívali oblečením, hračkami a hygienickými potřebami. “ Jana Mouchová, firma Rodamco

* Peníze pro Zuzanu Jak vybírala Paroubková na charitu

Zuzana Paroubková začala pomáhat dětem z dětských domovů ještě v době, kdy byl její manžel premiérem. Tehdy však byla filantropkou jen neformálně – a jak sama říkala, z velké části podporovala děti z vlastního. Tento týden se však ukázalo, že už tehdy jí sponzoři vydatně pomáhali. Obchodní dům Praha-Jih Chodov ji například zásoboval oblečením a dalšími dárky pro děti. Vídeňský podnikatel Eduard Harant přispěl loni na jaře čtyřmi sty tisíci korun. V té době ještě tehdejší manželka premiéra žádné sdružení neměla, Harant jí předal peníze v hotovosti. Charita bývalé paní premiérové zažila v první polovině letošního roku velmi úspěšné období. Od patnácti dárců získala téměř čtrnáct milionů korun. Paroubková si za 5,2 milionu koupila penzion v Krkonoších. Veřejnost zatím zná jména jen pěti menších sponzorů. Původ devadesáti procent příjmu jejího sdružení zůstává dál neznámý.

* Otázky MF DNES položila Jiřímu Paroubkovi osm otázek. Žádala předsedu ČSSD, aby odkryl, kdo jsou ostatní sponzoři, jaký má jeho žena z charity příjem a proč si dárci přejí zůstat v anonymitě. Paroubek se včera navečer vyjádřil. Jeho odpovědi však k objasnění situace příliš nepřispěly. „Protože nejsem a nikdy jsem nebyl členem tohoto sdružení, neměl jsem a nemám tuto informaci k dispozici. Přestože jsme již rozvedeni, a já tedy nemám žádnou možnost, jak některé věci ovlivnit, požádal jsem ji, aby tyto údaje zveřejnila,“ napsal Paroubek.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář