Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staví pro stát, platí Paroubkové

21. 5. 2008
Staví pro stát, platí Paroubkové
Sdružení exmanželky Jiřího Paroubka dala peníze i firma, jež buduje železniční koridor, a Mostecká uhelná

Praha, Brno - Nejštědřejší známý dar, který dostala Zuzana Paroubková od sponzorů, činí rovný jeden milion korun. Paroubkové sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem obdarovala brněnská firma OHL Železniční stavitelství. Informaci včera jako první přinesl deník Blesk, potvrdila to mluvčí firmy Taťána Pelíšková. „Dar jsme předali letos. Do smlouvy jsme zakotvili, že dar bude použit na činnost sdružení v souladu s jeho stanovami,“ uvedla Pelíšková.

Paroubkovou zatajili

Železniční stavitelství si podle mluvčí na konci roku zkontroluje, zda Paroubková dar řádně použila. Stavební firma se dobročinností chlubí na své internetové stránce. Uvádí zde, že podporuje Masarykův onkologický ústav či operní pěvkyni Magdalenu Koženou. O Paroubkové však zmínka chybí. „My na internetu nemáme ani spoustu jiných aktivit,“ vysvětlila to Pelíšková. Firmě by podle ní vůbec nevadilo, kdyby o jejich sponzorství Paroubková informovala veřejnost. Exmanželka šéfa ČSSD přitom stále tvrdí, že si všichni sponzoři přejí zůstat v anonymitě.
Železniční stavitelství má španělského vlastníka a pravidelně dostává i státní zakázky. Podílí se na stavbě železničních koridorů, jednoho z nejdražších projektů v zemi, který je naplánovaný až do roku 2013.
Pelíšková v tom střet zájmů nevidí: „Nepřijde nám to podezřelé. Manželky politiků se zapojují do charity i v cizině,“ dodala Pelíšková. Včera se k daru pro Paroubkovou „přiznala“ další firma vyjednávající s vládou –Mostecká uhelná. Mluvčí těžařů Liběna Novotná uvedla, že dali půl milionu korun. „Oslovilo nás Paroubkové sdružení samo a my přispěli. Pomáháme řadě nadací, i vyššími částkami,“ sdělila Novotná. Mostecká uhelná se již dlouhé roky snaží, aby jí vláda povolila těžit i tam, kde dnes stojí Horní Jiřetín, a firma tak vydělala další miliardy.
Deník Blesk včera informoval i o dalších dvou sponzorech sdružení Paroubkové. Kromě brněnských stavitelů jmenoval ještě Antonína Šimka a Pražskou teplárenskou.
Antonín Šimek vlastní síť kasin Happy Day. K daru se včera nevyjádřil. Podle sekretářky nebyl ve firmě. Šimek je vzdáleným příbuzným kolotočáře a Paroubkova dobrého známého Václava Kočky. Ani se neví, kolik sdružení dal.
Pražská teplárenská, která si dala usmívající se Paroubkovou na snímku s dětmi i do firemního zpravodaje, informaci popřela.
Teplárna přispěla podle mluvčího Martina Pavelky na zájezd dětí jinému podobnému sdružení a Paroubková se za nimi přijela podívat. Proto se ocitla na fotografii.

Dostala 14 milionů

Známá je tedy nyní víc než půlka dárců Paroubkové – osm z patnácti. Většina z nich předala částky řádově statisícové. U dalších se neví, kolik přispěli. Dohromady Paroubková od patnácti sponzorů získala čtrnáct milionů. Dál dluží odpověď na otázku, od koho dostala většinu peněz.
Zuzana Paroubková si na propagaci sdružení najala PR agenturu Ogilvy. Agentura hned média informovala, že sdružení chystá pro dětské domovy zájezd do Krkonoš poté, co už byly u moře.
Paroubková ve zprávě Ogilvy napsala: „Uvědomili jsme si, jak důležité je komunikovat s našimi partnery, příjemci našich darů, médii i širokou veřejností.“
Zatím však zůstává u slibů. Paroubková ani manažer sdružení Jaroslav Syrový nebrali včera mobil, sdílná nebyla ani Lucie Pálenská z Ogilvy. „Ani my neznáme sponzory sdružení Zuzany Paroubkové,“ řekla Pálenská.

***

Dárci paní Zuzany

Železniční stavitelství: 1 milion Kč
Jan Dostál, podnikatel v hazardních
hrách: 250 tisíc Kč
Centrum Praha Jih – Chodov,
developer: 300 tisíc Kč
Miroslav Jansta, právník: není
známo kolik
Antonín Šimek, kasina: není známo
Mostecká uhelná: 500 tisíc Kč
Eduard Harant, podnikatel: 400 tisíc
Z–Group, železárny: 50 tisíc Kč
Pramen: MF DNES
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář