Jdi na obsah Jdi na menu
 


„To je věc mé bývalé ženy“

21. 5. 2008
„To je věc mé bývalé ženy“
Jiří Paroubek nechce říci, jak hospodaří sdružení, jemuž shání peníze. Kontroly na charitu nemohou


Praha - Chcete přispět na děti z dětských domovů prostřednictvím občanského sdružení Zuzany Paroubkové? To asi budete mít problém. Na internetu sdružení nenajdete a nepochodíte, ani když se vydáte přímo do jeho kanceláře. Sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem, kterému dohazuje sponzory sám Paroubek, sídlí ve třetím patře ošuntělého strahovského činžáku. Zvonek nemá, dveře jsou zamčené.
„Oni tu skoro vůbec nejsou,“ říká zaměstnanec z vedlejší kanceláře. Sdružení má přitom podle Paroubkové tři stálé zaměstnance a řidiče. Do dětských domovů a dalších institucí posílá už přes rok zařízení v hodnotě přinejmenším několika milionů korun.
Téměř se zdá, jako by bývalá manželka jednoho z nejvlivnějších politiků nestála o obyčejné dárce. Zuzana Paroubková se ráda nechá vyfotit, jak předává opuštěným dětem zájezdy. Nikde však neuvádí: Tohle je naše konto, kdokoli nám může přispět.
To proto, že Paroubková své sdružení veřejně propagovat nemůže. Chybí jí totiž licence od města, v tomto případě od pražského magistrátu. Kdyby ji dostala, příspěvků na děti by bylo možná daleko víc, tedy i víc zájezdů k moři a ozdravovacích pobytů. Takovou Je tu však zádrhel. Zákon ukládá všem sdružením, která veřejné sbírky vyhlašují, jednou do roka odkrýt své účetnictví. Tedy přinést výpis z účtu a doklady o tom, kdo přispěl a kam peníze směřují. Pro sdružení bez licence je tu naopak velká výhoda – do jejich peněz až na finanční úřad nikdo nevidí. A ten údaje přísně tají.
„Ani my s těmito sdruženími nemáme nic společného,“ přiznává Zuzana Chocholová z ministerstva financí.
Paroubková ovšem není jediná, kdo se raději ochudí o veřejné příspěvky, než by předkládal podrobné účetnictví. Sponzorské dary přijímá třeba i Becario, které založil Mirek Topolánek, či sdružení Reforma zdravotnictví ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Ani oni nemají licenci na veřejnou sbírku, s účty se však netají tolik jako Paroubková. „Zveřejňujeme vše včetně výroční zprávy a sponzorských darů,“ říká Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt.
To Paroubková nedělá. „Mí sponzoři si nepřejí být jmenováni,“ řekla v úterý MF DNES. „Toto je občanské sdružení a do toho není nikomu nic,“ dodala.

Kolik dostanou děti Paroubek slíbil jako součást porozvodového vyrovnání, že bude své bývalé manželce dohazovat pro sdružení sponzory. Kolik sehnal a co z toho doputuje až k dětem, nechce prozradit ani on, ani jeho bývalá žena. Neřeknou ani to, jací sponzoři posílají na přímluvu šéfa sociálních demokratů peníze. „To se týká mé bývalé ženy,“ říká dnes.

***

„Oni tu skoro vůbec nejsou. Málokdy tu někoho od nich potkáme,“ říká zaměstnanec z vedlejší kanceláře.

Paroubek před otázkami utekl Praha

- Bývaly časy, kdy mluvil Jiří Paroubek o charitě své ženy ochotně a rád. Před časem se o ní dokonce zmínil, když při rozvodu vypořádávali společný majetek a hrozilo, že Zuzana Paroubková zůstane po jejich odloučení bez příjmu. „Samozřejmě jí budu pomáhat s její nadací, se zajišťováním sponzorů,“ řekl před časem v deníku Právu. Nadšený charitou byl předseda sociálních demokratů ještě před dvěma týdny. Říkal, že dobročinnosti se bude věnovat, až se nadobro rozhodne opustit politiku. V úterý už Paroubek přitvrdil. Prohlásil, že nepovažuje za nutné, aby neprůhledné sdružení, kam své ženě dohazuje mecenáše, odkrývalo karty. „Takhle fungují všechna občanská sdružení. Až to začnou prozrazovat všechna sdružení, tak vám to prozradí i ona,“ řekl. Včera už mu otázky spojené se sdružením Pomoc pro budoucnost našim dětem vadily natolik, že kvůli nim opustil parlamentní místnost, kde na něj čekali novináři s otázkami. Můžeme se zeptat na občanské sdružení vaší bývalé manželky? To se týká mé bývalé ženy. Já s tím nemám nic společného. Před časem jste říkal, že budete své ženě nadále shánět sponzory. Děláte to? Nerušte mě, prosím vás. Nerušte mě. Ale tady je vážné podezření, že občanské sdružení paní Paroubkové... ... vy máte nějaké podezření, a jestli máte podezření, tak si s ním dělejte, co chcete. Já nevím, třeba... Rozumíte tomu, že vy sháníte své bývalé manželce sponzory a jejich peníze padají do nějaké temné díry, kterou nemá nikdo pod kontrolou?
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář