Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tutanchamon a svět faraonů

22. 5. 2008

Tutanchamon a svět faraonů

Vídeňské muzeum zve návštěvníky do světa faraonů. Unikátní výstava Tutanchamon a SVĚT FARAONŮ nabízí desítky vzácných egyptských nálezů z období starověku a prohlídku Tutanchamonovy hrobky.
Obrazek
Je to vůbec poprvé, kdy se v Evropě vystavuje tolik předmětů, kdysi patřících největším vládcům Egypta. Půlroční putovní výstavu hostí Muzeum für Völkerkunde ve Vídni jako v jediném evropském městě do 28. září.
Expozice jsou věnovány egyptskému životu, náboženství, bohům a těžbě zlata, představují jednotlivá archeologická naleziště na mapách, největším magnetem však bezpochyby je tajemný vládce Egypta Tutanchamon.
Dvě hrobky faraonů Ve 20. století byly objeveny dvě hrobky faraonů. Hrobku Psusennese I., třetího egyptského faraona z 21. dynastie, objevil v roce 1940 francouzský egyptolog Pierre Montet. Na výstavě je mu věnována jedna místnost - zvláštní místo zde mají faraonovy amulety, prsteny, perly a především jeho zlatá maska.
Tutanchamon, faraon z 18. dynastie, patří k nejznámějším vládcům Egypta. Přestože mladý panovník vládl velmi krátkou dobu a patří k nejméně významným faraonům Nové říše. Na trůn nastoupil jako devítiletý chlapec a slávou ho předčili panovníci zvučných jmen jako Thutmos III., Ramess II., Ramess III. a další. Jenže jejich hrobky se nedochovaly.
Hrobku Tutanchamona postupně odhaloval britský egyptolog Howard Carter. První místnost, tzv. předkomoru, objevil 4. 11. 1922, poté odkrýval tzv. nástavbu, pokladnici, samotnou hrobku pak v roce 1925. Díky tomuto objevu však máme o Tutanchamonovi nejvíce informací ze všech faraonů. Ale i díky tomu, že kněží hrobku stihli po prvním vykradení zabezpečit a zajistit před dalšími vykradači, což se u hrobek ostatních panovníků nepovedlo.
Ve výbavě hrobky nalezli archeologové nejrůznější věci určené pro faraonovu posmrtnou potřebu. Nádoby s vodou, vínem a olejem, různé potraviny a další předměty a oděvy, které faraon za svého života používal.
Tato pohřební výbava je na výstavě k vidění, stejně jako různé sošky sloužících, tzv. vešebtů, kteří se měli starat o panovníka po smrti.
Ve Vídni jsou vystavena i lůžka, rozložené vozy, luky, šípy, různé truhlice naplněné šperky, oděvy nebo plátnem, včetně Tutanchamonových zlatých sandálů a zlatých kanopických nádob vykládaných drahými kameny, kam byly uloženy mumifikované vnitřní orgány vládce.
V hrobce byla nalezena i pohřební komora se sarkofágem, kde v několika rakvích spočívalo tělo panovníka, a poklady, které se nacházely v místnosti nazývané dnes pokladnice. Velkou část těchto věcí je možné na vídeňské výstavě spatřit. Tutanchamonovi je tu věnováno pět místností, které jsou řazeny v pořadí, jak je kdysi odhalovali archeologové. Tělo Tutanchamona však chybí - nahrazuje je videomístnost, kde návštěvníkům krátký film ukazuje, jak hrobka panovníka vypadala. Zloději a nejbohatší hrobky Jak vypadaly nejbohatší hrobky, už se kvůli zlodějům nikdy nedozvíme. Tutanchamon nejspíš zemřel dost nečekaně (asi roku 1339 př. n. l.) a musel být proto narychlo pohřben do nedůstojně malé a nevyzdobené hrobky s chudou a porůznu sehnanou výbavou. V souvislosti s tím si nejspíš nikdy nedokáObrazekžeme ani představit, jaké obrovské poklady musely ukrývat hrobky jiných, skutečně velkých vladařů - Chufua, Thutmose III., Amenhotepa III. nebo Ramesse II. Velikého. Z těch kvůli vykradačům nezbylo nic, a proto je nález Tutanchamonovy hrobky považován za ten nejvýznamnější.
Další magnet výstavy se nachází v postranní místnosti - jsou zde dvě velké obrazovky, na kterých se promítají výsledky tomografického vyšetření Tutanchamonova těla a trojrozměrné fotografie, které vědcům v mnohém napomohly zjistit více o jeho životě a smrti.

Faraonovo zlato Ve Vídni jsou vystaveny Tutanchamonovy zlaté sandály i zlaté kanopické nádoby, kam byly uloženy mumifikované vnitřní orgány vládce

Kdy a kde * Výstava Tutanchamon a svět faraonů ve vídeňském Museu für Völkerkunde byla zahájena 9. řezna a potrvá do 28. září. Výtěžek z výstavy poputuje na záchranu egyptských památek. Základní vstupné je 18 eur. * Otevírací doba výstavy: V pondělí až pátek 10 až 19 hodin, ve středu až do 21.30, v sobotu a neděli od 9 do 19 hodin. * Návštěvníci si kupují vstupenku na určitou hodinu, do výstavních prostor vstupují po skupinách (cca 30 osob), ale setrvat mohou neomezenou dobu. * Muzeum nabízí možnost rezervovat (či zaplatit) si lístky na určitou hodinu přes internet (www.tut.khm.at, hotline: +43(0)664/8578606). * Informační popisky jsou v německém jazyce, na zdech pak texty k danému tématu také v angličtině. * Adresa muzea je Museum für Völkerkunde Hofburg, Vídeň 1., Heldenplatz, Tel.: +43-1-525 24-0 * Více informací a fotografie jednotlivých exponátů viz www.ethno-museum.ac.at

Starověký Egypt a letošní výstavy VÝSTAVY V ČESKU: Čeští egyptologové si letos připomenou padesát let od založení Českého egyptologického ústavu. Proto se uskuteční v Česku i v Egyptě řada výstav: 18. 4. až 27. 4. 2008 - Lichtenštejnský palác, Praha: Odkrývání starého Egypta: výstava k 50. výročí založení Českého egyptologického ústavu FF UK v sídle Úřadu vlády ČR 24. až 27. 4. - Průmyslový palác, Výstaviště Praha-Holešovice: Egypt a 50 let české egyptologie bude jedním z hlavních témat Mezinárodního knižního veletrhu a Literárního festivalu Svět knihy Praha.

30. 9. 2008 až leden 2009 - Pavilon Anthropos, Moravské zemské muzeum v Brně, Pisárecký park: fotografické výstavy Egypt - tajemství pouště a pyramid a Egypt - proměny 1. 10. 2008 až 18. 1. 2009 - Náprstkovo muzeum, Praha: výstava Objevování země na Nilu.

VÝSTAVY V EGYPTĚ: Do 31. 12. 2008 - Muzeum Núbie v Asuánu: výstava Saving the Monuments of Nubia: The Czech Participation in the International Campaign to Save the Monuments in Nubia připomíná čs. účast na akci UNESCO (1961- 65) na záchranu památek starověké Núbie, dnes zaplavených vodami Asuánské přehrady. 7. 4. až 15. 5. - Egyptské muzeum v Káhiře: výstava Discovering Ancient Egypt: Fifty Years of the Egyptian-Czech Collaboration in Archeology představí vybrané památky objevené českými egyptology při archeologickém výzkumu Abúsíru. 6. až 31. 5. - Galerie Sony, American University Cairo: fotografická výstava Egypt -- Metamorphoses Podzim 2008 - Muzeum v Bawíti, oáza Bahríja: výstava Secrets of the Black Desert: Czech Archeological Explorations in the el-Hayez Oasis ukáže výsledky české expedice při výzkumu odlehlé oázy v egyptské Západní poušti.

VÝSTAVA V DRÁŽĎANECH: Výstava Krása ve starém Egyptě probíhá do 4. 1. 2009 v drážďanském Zemském muzeu dějin pravěku (Landesmuseum für Vorgeschichte) v Japonském paláci na Palaisplatze 11. Komentáře jsou v němčině a češtině. Otevřeno je od úterý do neděle, 10 až 18 hodin, vstupné je 3 euro (děti 1 euro). Více informací na www.archsax.sachsen.de/lmv.

 

Obrazek

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kraviny

(Vali, 19. 6. 2008 19:04)

Už jsme ti to dostatečně vysvětlil osobně, takže doufám, že si na další "kraviny" dáš pozor:-)

Obrázek

(Gagga, 19. 6. 2008 18:59)

Člověka nejvíc zaujmou kraviny - proto dotaz: na tý fotce Tutanchamona je vpravo nahoře nějaký světlý flek, který se nápadně podobá kurzoru - je to tak, nebo je to jen nějaký odraz, světlo apod.? :D