Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úplatky budou odhalovat agenti

22. 5. 2008

Úplatky budou odhalovat agenti

Praha - Pracujete ve firmě, která má brzy dostat státní zakázku, a přišel k vám nový kolega? Pak byste měli zbystřit. Mohl by to být policejní agent, který má odhalit případné úplatkářství.
Nasazení agentů do úřadů i soukromých firem, v nichž by mohla bujet korupce, umožňuje nový zákon, který včera schválila Sněmovna. Dosud bylo možné využít policejních agentů jen při vyšetřování nejzávažnějších trestných činů, především v mafii. Novela trestního řádu teď poputuje do Senátu, který ji ale pravděpodobně také schválí.
Agenti budou mít omezené pravomoci, nedá se proto hovořit o provokatérech. „Nebudou oprávněni svým jednáním provokovat osoby k páchání trestné činnosti,“ vysvětlil už dříve ministr vnitra Ivan Langer. Agent podle něho bude moci pouze dokumentovat trestný čin a zajistit důkazy.

Člověk s novou identitou V praxi by to mohlo vypadat třeba tak, že policie nasadí do úřadu novou „sekretářku“, která bude sledovat, kdo chodí za jejím šéfem jednat o státní zakázce a zda mu nenabízí „provizi“.
Nasazení protikorupčního agenta bude pokaždé schvalovat soudce vrchního soudu na návrh vrchního státního zastupitelství. Bude muset být jasně řečeno, proč a na jak dlouho se povolení vydává. Policie bude navíc povinna každé tři měsíce státnímu zástupci sdělit, zda důvody pro nasazení agenta stále trvají.
Speciálně vyškolení policisté budou pracovat pod jinou identitou. Budou mít změněné jméno, dostanou falešné dokumenty o vzdělání a životopis vytvořený na míru.
„Díky tomu, že bude agent přímo v tom prostředí, bude moci opatřit cenné důkazy použitelné u soudu. Korupce se obvykle odehraje mezi dvěma lidmi a pak se těžko prokazuje, “ vysvětlil důvody návrhu ministr Langer.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář