Jdi na obsah Jdi na menu
 


V čem jezdí ministři? Jen šesti je superb dost dobrý

21. 5. 2008
V čem jezdí ministři? Jen šesti je superb dost dobrý

 

Praha - Zatímco v soukromí je vidět premiér Mirek Topolánek v terénním voze Volvo své přítelkyně Lucie Talmanové, v práci jezdí luxusní limuzínou Audi A8.
Jaká služební auta vlastně využívají členové vlády? Je to takový pel-mel. Někdo má mercedes, jiný BMW nebo Škodu Superb. Když se o to MF DNES začala tento týden zajímat, zjistila zajímavý údaj: mladoboleslavská Škodovka nabízí českým ministrům, že jim téměř zdarma půjčí na jeden rok luxusní limuzínu Škoda Superb. Z odpovědí jednotlivých resortů však vyplynulo, že jen šest ministrů tuto ekonomicky výhodnou nabídku využilo. Ostatní si pořídili za výrazně vyšší cenu vozy zahraničních značek nebo využívají zahraniční vozy po svých předchůdcích.
Mladoboleslavskou Škodovku to mrzí. „Usilovali jsme o to, aby byl vůz Škoda Superb jako nejluxusnější české auto využíván českými ministry a českou vládou. Nejideálnější by bylo, kdyby v něm jezdili všichni, ale to my už neovlivníme,“ řekl mluvčí automobilky Evžen Krauskopf.
Škodovka nabízí zapůjčení svých vozů na jeden rok jen za poplatky spojené s údržbou vozu už od roku 2003. „Po roce ministerstvu vůz vyměníme za nový. Je tu ale také možnost si auto odkoupit, což některá ministerstva využívají,“ řekl Krauskopf. Částku za roční pronájem nemůže prozradit. „Mohu vás ale ubezpečit, že jde ročně jen o desítky tisíc korun,“ řekl.
Mezi ministerstva, která nabídky využila, patří ministerstvo školství. „Platíme pouze pojištění, veškerý provoz a opravy,“ řekl mluvčí resortu Ondřej Gabriel. Škodu Superb využívá ještě třeba ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, ministr financí Miroslav Kalousek, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas či ministr kultury Václav Jehlička.
Ostatní ministři se vozí ve vozech Audi či BMW. Výjimku tvoří pouze ministryně obrany Vlasta Parkanová (Mercedes-Benz) a ministr životního prostředí Martin Bursík (Lexus).
„U vozů ministerstva obrany se nejedná jen o techniku auta, ale především o ochrannou složku a skutečnost je taková, že zahraniční značky dávají lepší nabídku,“ vysvětlil mluvčí resortu obrany Andrej Čírtek. Martin Bursík jezdí upraveným vozem Lexus GS 450h, který má zdarma zapůjčený od Toyoty. „Hledali jsme vůz reprezentativní a zároveň ekologicky šetrný. S tímto vozem jsme spokojení, jednáme proto s firmou Toyota o další spolupráci,“ řekl mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.
Celkem sedm ministrů používá vůz Audi A8. Jeho pořizovací cena se pohybuje kolem dvou milionů korun. Ministerstvo zemědělství v roce 2006 pořídilo tento vůz za 1,9 milionu korun. V letošním roce za auto stejné značky zaplatila hned čtyři ministerstva o tři sta tisíc více.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář