Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Česku je lyžování stále modernější, ale také dražší

22. 12. 2008

ObrazekTuhle otázku si nejspíš pokládá s prvními záchvěvy zimy spousta lyžařů, ale odpovědět na ni není tak jednoduché.

Časy, kdy jste zběsile chytali kovovou tyč s talířkem, tzv. pomu, abyste se dostali nahoru na sjezdovku, už jsou pryč. Ještě se sice s touto noční můrou začínajících lyžařů v nějakém menším areálu setkáte, ale ve většině si již budete moci v klidu sednout do sedačkové lanovky a v pohodlí dojet k vrcholu.

Majitelé lyžařských středisek pochopili, že v boji se zahraniční konkurencí je investice do zmodernizování jejich areálů nezbytná, a tak se za poslední roky skutečně české hory změnily k nepoznání

 Mohlo by se tedy zdát, že lidé už nebudou mít takovou potřebu jezdit do zahraničí a za dražší cenu si užívat nekonečných sjezdovek, jenže situace se příliš nemění. Ti, kdo si to mohou dovolit, využijí první příležitost, aby vyjeli pár kilometrů za hranice a užili si několikanásobně větší horská střediska.

Boj o lyžaře bude jistě pokračovat, stejně jako tomu je u běžkařů. V posledních letech se na českých horách výrazně zapracovalo na rozšiřování běžeckých tras a v tomto t ohledu, pokud je dostatek sněhu, nezaostáváme za západní Evropou tak výrazně.

2. Klínovec - lyžařské centrum západních Čech

Lyžařský areál na nejvyšší hoře Krušných hor nabízí lyžařům přes 10 kilometrů sjezdových tratí, které jsou z velké části uměle zasněžovány. V areálu dále najdete 35 kilometrů běžeckých tratí, U-rampu a miniareál pro začátečníky.

 

Za kolik lze lyžovat: Jeden den lyžování vyjde na 530 Kč (děti 400 Kč). Šest dnů stojí 2 490 korun (1 750 Kč).Obrazek

Hodnocení MF DNES:

+ na české poměry velké množství sjezdovek

+ miniareál pro začátečníky

+ umělé zasněžování na 80 % sjezdovek

- špatně dostupný z jiných částí¨Česka

http://www.zima.klinovec.cz/

3.Lipno-Kramolín - nově také večerní lyžování

Tento rok dostalo lyžařské středisko u přehrady Lipno naprosto novou tvář. Díky mohutné investici se můžete těšit na lyžování s pohodlnou a bezpečnou přepravou na třech nových čtyřsedačkových lanovkách. Navíc bylo upraveno dětské výukové hřiště, kde teď fungují tři pohyblivé koberce.

Prodloužení se dočkaly také sjezdové tratě, jejichž šířka je v některých úsecích až 60 metrů. Novinkou je též večerní lyžování na 1 300 metrů dlouhé sjezdovce.

Za kolik lze lyžovat: Jeden den lyžování vyjde na 490 Kč (děti, ZTP, senioři 340 Kč). Šest dnů stojí 2 470 Kč (1 730 Kč).Obrazek

Hodnocení MF DNES:

+ velké množství lanovek a vleků

+ dětské lyžařské hřiště

+ večerní lyžování

- špatně dostupné z jiných částí Česka

http://www.lipnoservis.cz/

4.Praděd - nejvýše položené středisko u nás

Nástupiště lyžařských vleků je ve výšce 1 300 metrů, proto tu bývají nejlepší sněhové podmínky v Česku. Je zde 4,5 kilometru sjezdovek a šest vleků. Středisko se nachází na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky a to do jisté míry ovlivňuje jeho provoz. Správa CHKO vydává povolení k zahájení provozu vleků a stanovuje termín ukončení provozu - podle sněhové pokrývky.

Za kolik lze lyžovat: Jeden den lyžování vyjde na 400 Kč (děti do 12 let 280 Kč, Obrazekděti do 5 let 50 Kč). Šest dnů stojí 1 800 (1 100 Kč).

Hodnocení MF DNES:

+ dobré sněhové podmínky

- malé množství sjezdovek

- malá kapacita areálu

http://www.figura.cz/

5.Pustevny-lyžařské panství Beskyd

Skiareál Pustevny se rozkládá v okolí známého rozcestí v srdci Moravskoslezských Beskyd mezi Radhoštěm a Kněhyní, v nadmořské výšce asi 1 000 metrů. Na Pustevny se můžete dostat sedačkovou lanovkou z Ráztoky, která je vzdálena asi 5 km od Frenštátu pod Radhoštěm. V areálu je 3,5 kilometru sjezdovek a 10 vleků.

Za kolik lze lyžovat:Jeden den lyžování vyjde na 395 Kč (děti do 140 cm výšky 250 Kč). Šest dnů stojí 1 135 Kč (730 Kč).

Hodnocení MF DNES:

+ dobré běžecké tratě

- špatná dostupnost

- malé množství sjezdovek

http://www.lipnoservis.cz/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář