Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoce budou bílé jen na umělém sněhu

22. 5. 2008

Vánoce budou bílé jen na umělém sněhu

Dárek v podobě sněhové nadílky letos na Vánoce počasí nechystá. Meteorologové odhadují, že se sníh udrží jen na nejvyšších horách. Vlekaři naopak doufají, že nynější mrazivé počasí na horách vydrží, aby mohli uměle zasněžovat sjezdovky.

Až do 23. prosince slibuje předpověď podobné počasí jako nyní: sněžit nebude a teploty během dne spadnou na dva stupně pod nulou.

"V neděli se pak charakter počasí změní. Sněžit bude, ale jen občas a sněhové přeháňky postupně přejdou v déšť," říká Jaroslava Hajáková z Českého hydrometeorologického ústavu. A dodává: "Letošní Vánoce sníh v nižších polohách tedy neočekáváme."

Nebude to žádná výjimka. Meteorologové dokonce říkají, že oteplení, ke kterému kolem Štědrého dne dojde i letos, patří k jistotám. Podle některých studií je pravděpodobnost, že se v období zimního slunovratu oteplí, až osmdesátiprocentní.

"V posledních letech byly Vánoce bez sněhu. V letech 2004 a 2006 se teploty dokonce pohybovaly kolem 9 až 10 stupňů Celsia, takže to byly extrémně teplé Vánoce, vzpomíná meteorolog Stanislav Racko.

Na horách bude během svátků sněžit, ale pravděpodobně jen na těch vyšších. "V místech položených níže než osm set metrů nad mořem bude pršet," upřesnila Hajáková.

Na horách mrzne, místa v penzionech ještě jsou Vlekaři předpověď bedlivě sledují. Udrží-li se teploty pod nulou, budou moci dál uměle zasněžovat. Provozovatelé lyžařských center si nepřejí nic jiného, než aby se lyžovalo co nejdéle. "Po loňské slabé zimě by to bylo největší terno," říká provozovatel vleku v Jimramově na Vysočině Petr Chlubna.

Ještě teď je možné na Vánoce a Silvestra sehnat na horách ubytování. I v atraktivní lokalitě jako je Pec pod Sněžkou jsou k dispozici volná místa v penzionech. Ubytovatelé zatím většinou nabízejí jen týdenní pobyty, kratší ubytování bude k mání až na poslední chvíli.

Z údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vyplývá, že 41 procent z těch, kdo se v zimě vypraví na hory, míří do Krkonoš nebo Jizerských hor. Ze zahraničních destinací vede Rakousko.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář