Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zařiďte si eurovíkend sami

21. 4. 2009

ObrazekVe čtvrtek přijdete z práce, vezmete sbalené kufry a vyrazíte na letiště. Po pár hodinách si již užíváte romantickou procházku pod nádherně osvětlenou Eiffelovkou nebo obdivujete Gaudího architekturu v katalánské metropoli.

Můžete na prodloužený víkend v Paříži obětovat 12 000 korun, nebo se raději trochu postaráte a zařídíte si ho za méně než polovinu? Jestli volíte první variantu, pak zaklepejte na dveře některé z cestovek, které eurovíkendy zajišťují. Obstarají pro vás letenku, včetně veškerých poplatků, dopravu z letiště, ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu se snídaní. Naplánují vám program na celé tři dny, doprovázet vás při něm bude česky mluvící průvodce.

Obstarání letenky či ubytování stačí párkrát kliknout Pokud se však spokojíte s přenocováním v méně komfortním hotelu a nebudete trvat na úplně přesném datu odjezdu, je mnohem výhodnější vyrazit třeba do Paříže vlastní cestou. Bez internetu to však bude těžké. Penziony, letenky, otvírací hodiny památek či taxy za městskou dopravu, to všechno si najdete nejsnáze přes počítač. 

Ceny nejlevnějších zpátečních letenek z pražského letiště se pohybují lehce nad 3 000 korunami, ale třeba z Vídně je můžete sehnat levněji. Důvodem jsou především výrazně vyšší letištní taxy na ruzyňském letišti. Pokud tak obětujete pár stovek za cestu do Vídně, kam vás celkem komfortně až na letiště odveze třeba Student Agency, vyjde vás letenka ještě levněji.

Výrazně ušetřit můžete také na ubytování, to si však Obrazekmusíte buď předem objednat přes internet, nebo spoléhat až na domluvu na místě. Tomu se raději vyhněte, protože zejména víkendy od jara do podzimu bývají plné podobných výletníků, takže byste nemuseli uspět.

Snadno si ubytování najdete přímo na webech, na kterých budete hledat letenky (viz text dole). Ve většině hotelů, hostelů či campů byste se měli bez problémů domluvit anglicky. Nejlevnější jsou hostely, které se dají sehnat za 18 eur na noc. Počítejte však s tím, že za tuto cenu budete s nejvyšší pravděpodobností sdílet pokoj ještě s několika spolunocležníky a na sociální zařízení budete běhat na chodbu. Pokud budete chtít něco lepšího, cena jde výrazně nahoru. Dvouhvězdičkové hotely vyjdou na 60 eur, čtyřhvězdičkové až na dvojnásobek.

Když se vydáte na eurovíkend s českými společnostmi, ve většině případů vám nabídnou za poplatek společné výlety. Společnosti Student Agency a Letuška, které zprostředkovávají zájezdy do Paříže, mají ve své nabídce autobusové výlety například na zámek Versailles a Fontenaibleau. Na obě historické památky se také můžete bez problémů dostat městskou dopravou a výrazně tím ušetřit, ovšem na rozdíl od cestovních zájezdů neuplatníte skupinovou slevu a nebudete mít k dispozici českého průvodce. I tak vás výlet vyjde levněji.

Levné ubytování v Římě Jedno z nejnavštěvovanějších měst Evropy - Řím - je rozumné navštívit mimo letní prázdniny. Letenky se dají sehnat již od necelých tří tisíc korun. Z letiště můžete do centra využít hned několika způsobů dopravy. Rychlovlakem cesta stojí 11 eur, místním vlakem s jedním přestupem 6 eur. Nejlevnější variantou je modrý autobus Contral, který staví přímo před terminálem. Cesta vyjde na čtyři a půl eura.

ObrazekNejvětší výhodou vlastní cesty do Říma je levné ubytování. Nejlevnější hostely chtějí za noc okolo 10 eur, luxus nečekejte. Další hostely nabízejí nocleh v průměru kolem 20 eur. Dvou- a tříhvězdičkové hotely pak za trojnásobek. Dobrou volbou může být také ubytování v obytných maringotkách v kempech na okraji Říma. I zde se za noc dostanete pod 20 eur, využívat často můžete bezplatně i bazén a další sportoviště.

Pozor na drahou londýnskou dopravu Do Londýna se dostanete letadlem velice levně, létá tam hned několik nízkonákladových společností, opět vám na cestu stačí tři tisíce korun. Co však ušetříte na letenkách, necháte v přístavní metropoli za městskou dopravu. Především pokud budete cestovat před půl desátou ráno, to zaplatíte téměř dvojnásobek jízdného než v ostatních částech dne. Jednodenní jízdenka naskrz všemi zónami stojí 12 eur, pokud vyrazíte po půl desáté, tak něco přes polovinu.

To, co dáte v Londýně za celodenní jízdenku, vám téměř vystaObrazekčí na třídenní ježdění městskou dopravou po Barceloně. Tam také mají pro turisty speciální autobus, který okružní trasou zastavuje u všech městských památek. Bus Turistic má celkem 44 zastávek a jednodenní jízdenka stojí dospělého 18 eur. Dvoudenní pouze 22 eur a navíc vám slouží jako slevový kupon do většiny muzeí a památek.

Na letenku budou opět stačit tři tisíce korun, z letiště pak máte několik velice levných možností, jak se dopravit do centra. AeroBus stojí 3,50 eura a příměstský vlak dokonce jen 2 eura.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář