Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pět zastávek, děvet minut, krásný obraz

29. 5. 2008

ObrazekŘekli byste, že v Praze je život jeden velký chaoz? Že lidé neustále někam spěchají a že jízda metrem je tak rychlá, že vidíte jen stěny tunelu a už musíte vystupovat? Možná tyhle věci zní pro rodilého pražáka jako banální záležitost, ale věřte, že jsem s těmito názory již několikrát setkal. Je sice pravda, že to bylo vždy od lidí, kteří v Praze byli pouze na návštěvě, ale přesto mě to dovedlo k zajímavému závěru: spěch k Praze bezpodmínečně patří a vyhrává ten, který se s ním dokáže sžít. A já jsem potkal pána, který by si snad život jinak, než ve spěchu, neuměl představit.

To jsem si jako obvykle vysedával půlhodinovou trasu mezi Palmovkou a Zličínem, když  na Nových Butovicích si ke mně přisedl starší muž. Měl igelitku, kterou si takticky mezi nohy, dále brašku přes rameno z které vytáhl desky s papíry. Do pravé ruky si vzal černé pero, v levé ruce držel desky a jeden velký papíř formátu A3 a začal kreslit. No já zíral, pěkně neslušně jsem občas odložil oči od knížky a kouknul mu přes rameno co jeho rychlé pohyby vytváří.

Z Nových Butovic je to na Zličín pět zastávek, takže nějakých Obrazeknecelých deset minut. On v této době, kdy vlak sebou cukal, lidé do něj strkali, šlapali na nohy a navzájem se překřikovali, dokázal nakreslit nádherné pozadí nějakého starého mostu, černobíle vystínované odrazy ve světle lamp a jednotlivé sochy lemující most. No, co Vám budu povídat, těžko by to někdo dokázal nakreslit za několik hodit ve výtvarném studiu,

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář