Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzácný objev

19. 6. 2008

Jan z Pomuku nebo chcete-li Jan Nepomucký, je jedním z nejvýznamnějších českých světců. Žil ve čtrnáctém století a zemřel mučednickou smrtí, kdy se(když to řeknu velice zjednodušeně)postavil proti vůli tehdejšího panovníka krále Václava IV. Byl umučen a poté jeho mrtvé tělo vhozeno z dnešního Karlova mostu. To bylo poté podle jedné z pověstí nalezeno rybáři. Nejčastější spodobnění sv.Jana je právě, jako na tomto obraze, s pěti hvězdami, které mohou symbolizovat pět ran Kristových, písmena latinského tacui(mlčel jsem), či legendu, že tyto hvězdy spatřili kolem mrtvého Janova těla rybáři, kteří ho nalezli. Nebudu Vás tu dál poučovat o něčem co třeba dávno sami víte, nebo Vás to vůbec nezajímá. Důvod, proč jsem o něm píši, je totiž zcela jiný.

Díky jezuitským misiím získala jeho mučednická smrt ohlas nejen v Evropě, ale také v Latinské Americe. Jeho vyobrazení lze nalézt na mnoha místech, hlavně na mostech, kde ztělesňuje patrona vod. Mému vedoucímObrazeku redakce cestování se povedl vzácný úlovek na dovolené v Itálii, kde naprosto v zapadlém městečku na úplném jihu Apeninského poloostrova objevil obraz, který zde vidíte.

Možná se Vám to nezdá zas tolik zajímavé, nebo se Vám to spíš nezdá vůbec zajímavé, ale pro člověka co studuje historii a naskytne se mu takovýto vzácný úlovek, je to opravdu vzácné. Ještě když ten obraz je originál z patnáctého století a je na něm dokonale vidět autenticita pověsti kolem sv. Jana Nepomuckého, v pozadí Karlům most, v té době ještě bez soch, staré domy, které dnes vystřídaly taneční kluby Karlovy Lázně popř. Lávka a v pozadí v přesné poloze nakreslen Vyšehrad. Prostě si jen představíte tu dobu, toho malíře a život jeho z našich patronů.  

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář