Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyžeňte předsudky oknem, vrátí se dveřmi

13. 10. 2008

Čas nezastavitelně letí a já se nestačím divit, jak mi mé mládí utíká před očima. Jako by to bylo včera, kdy jsem procházel posledním ročníkem na základce a zažíval jedno dobrodružství za druhým.
Dodnes si pamatuji na naší skvělou klučičí partu, pro kterou každé zazvonění bylo vnímáno jako osvobozující znamení vyběhnout na chodbu a pořádně se vyblbnout. A právě při tom našem blbnutí jsem jí poprvé uviděl. Hluboké oči, pro které bych dokázal celý den poslušně sedět v lavici a nechat se jimi pozorovat, kouzelný úsměv, který mě naplňoval spokojeností a štěstím, které jako bych bez něj už neměl zažít. Její tvář byla opravdu krásná, vlasy jí splývaly s roztomile pihatou tváří a já doufal, že tu dívku jednou poznám blíž. „Co na ní tak vejráš?“ Vyrušil mě spolužák z mého zasněného pohledu. „Je tlustá jako prase a co to nosí na sobě? Hrůza!“ Dodal, aniž by se sebemíň zamyslel nad svým vyjádřením.

Jenže měl pravdu, nebyla jako my. Neměla džíny v trendu nejnovější módy, ani fešné tílko, jako její vrstevnice. Když k tomu přidám její obézní postavu, nebyla to holka, o kterou byste zavadili prvním pohledem. Mně se to ale povedlo.
Trvalo dlouho než jsem se dostal do její blízkosti. Měsíce utíkaly a ona stále o přestávkách v tichosti procházela chodbou a nechala ostatní, aby se jí smáli pro její postavu a prosté oblečení.
Neudělal jsem nic, nikoho jsem nezastavil v ubližování, které ji působili. Jen jsem tak přihlížel a občas se dokonce přidal ke klukům a jejich srandičkám. Nevěděl jsem toho o ní příliš, ale často jsem jí zahlédl nedaleko našeho bytu na Žižkově. Opět se tak samotářsky procházela a nedávala na sobě znát žádné emoce. Jen občas se nenápadně naklonila nad nějakou květinou a s kouzelnou lehkostí si k ní přivoněla. Někdy se jen zastavila u výlohy s luxusním oblečením a zase pokračovala dál za svými sny, které hledala zasněným pohledem zarytým do země před sebou. Kolikrát jsem ji takhle uviděl a měl obrovskou chuť rozběhnout se za ní a něco jí říct. Třeba to, jak se mi líbí, nebo jak strašně mi je líto, že kamarádím s klukama, kteří se jí smějí. A jednou se mi to opravdu povedlo.
Chystal jsem se na poslední školní den před Vánoci a tak nás ve škole čekala besídka. Dával jsem si záležet na svém oblečení, vzal si to nejlepší, pořádně se upravil a vyrazil na tramvaj. Ta mi naneštěstí právě přijížděla na zastávku a tak jsem ji musel doběhnout. Na poslední chvíli jsem skočil do zavírajících se dveří a v tom ji uviděl. Stála tam opět ve svém skromném oblečení, s prázdným výrazem a zasněným pohledem z okna. „Teď nebo nikdy!“ Řekl jsem si odvážně, ale ta odvaha se nějak nedostavila. „No tak dělej,“ zkoušel jsem se donutit k odvaze, ale nějak to nešlo. Bál jsem se, byl jsem tak nervózní, že jsem nevěděl, co mám dělat. Snažil jsem se na ní podívat, ale ani to nebylo v mých silách. „Lupáčova,“ Zaznělo po pár minutách nekonečné jízdy a konečně jsem mohl z té dusné tramvaje vystoupit. Nenápadně jsem ji pustil před sebe, když v tom se jí rozsypala její křehká taška, ve které nesla veškeré školní pomůcky. „Počkej, já ti pomůžu,“ pronesl jsem skromně a sklonil se k ní. „To nemusíš,“ odvětila stroze a dál sbírala věci ze země. Já na to však nebral ohled a s věcmi jí pomohl. Po chvilce tam chudák stála, věci držela v ruce a smutně se podívala na svou roztrhlou brašnu. „Můžeš si dát věci ke mně do tašky, já ti je tam vezmu a odnesu do třídy,“ zareagoval jsem rychle a čekal, co na to řekne. „Opravdu?“ Pronesla kouzelně a darovala mi nekonečný pohled jejích nádherných očí ze kterých právě kápla slza.
„Neplakej prosím,“ řekl jsem jí a začal dávat s úsměvem její věci do tašky. Poté jsme pokračovali ke škole a snažil jsem se jí rozesmát. Bylo to fajn, taková malá chvilka štěstí v mém krátkém životě a já začal snít. Ale jen do chvíle, než jsem dorazil k ní do třídy.
„Hele, podívejte holky, to je ten trouba, co se naší Lence vysmíval s ostatními na chodbě,“ vykřikla jedna z jejích spolužaček a div mě neshodila na zem. Rychle jsem se z té třídy pakoval a ani neměl šanci se s tou dívkou rozloučit.
Od té doby jsem se s ní už nikdy nebavil, skončila základka a všichni jsme šli svou cestou. Už nikdy se mnou nejela tramvají, nedarovala mi svůj úsměv, ani svůj kouzelný pohled. Zaplatil jsem tak draze za své předsudky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář