Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dohoda s překvapením

8. 1. 2009

ObrazekJiž druhým rokem přispívám svými texty do studentského časopisu Stip.cz, který mapuje život vysokoškoláků. Někomu z vás se možná již do ruky dostal, jiným jsem své texty vnutil na těchto stránkách. Ať tak, či onak, teď se zaměřím na to, jak se vlastně takový časopis tvoří a především, jak se do něj vybírají články.

To nám naše sličná slečna šéfredaktorka Táňa rozešle meily, ve kterých se během několika málo hodin navzájem domluvíme na vhodném termínu pro poradu. Kavárnu už pro tyto účely máme pevně stanovenou a tak jde jen o dohodnutý čas. Většinou s tím nejsou žádné problémy. Všichni odsouhlasí první návrh a přislíbí svou účast. Poté nás tam ale překvapivě sedí šest z osmnáctičlenné redakce a podle toho to také probíhá.  

„Nějaký nápad na téma dalšího čísla?“ Ptá se Táňa a všichni se zamýšlí. Padne několik návrhů, jeden z nich také ode mě(nemůžu vám samozřejmě napsat před vydáním časopisu o jaké nápady šlo). Táňa to přejde a jde se dál. „Rozhovor udělá buď Lucka nebo Richard, rubriku o muzice ty, tamto tyObrazek a ty a tohle ty.“ Takhle nějak to ve stručnosti vypadá. A tak když padají poslední slova před vaším odchodem, počítáte, že víte přesně, o čem budete psát.

Jenže to vám ještě nepřišel infomeil z té porady, které jste se den před tím zúčastnili.

Pro mě osobně je to noční můra. Já totiž podle těch meilů nebyl snad zatím na žádné poradě vědomě přítomen.

Poslední případ mluví za všechny. „Takže Táňo, já budu dělat ten rozhovor a možná bych mohl tu jednostránkovou rubriku.“ Ujišťuji se při svém odchodu. „Jo, jo, jasně. Téma bude takový a makový. Ten tvůj návrh na téma je fakt skvělé, ale měl bys toho moc a navíc na to je potřeba hodně času.“ Odvětí mi nevinně a já s klidným svědomím odcházím.

Druhý den vstanu a bez obav otevírám meil od vedení časopisu. „Soupis prací do příštího čísla. Uzávěrka za dvanáct dní!“ Stojí v titulku. Sjíždím očima níž a v tom mi přejede mi mráz po zádech:

„Richard: téma dalšího čísla(7.000 znaků), rozhovor(7.000 znaků), menší rubrObrazekika (4.000 znaků).“

Právě se Stip pokusil ohrozit moje studijní výsledky, rádoby fotbalovou kariéru a především vztah s Maruškou, protože nevím, kam se to všechno má v mém životě vejít.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(Gagga, 11. 1. 2009 18:26)

Ríšo, Ríšo... novináři přece nemají nárok na vztah - jejich největší milenkou je široká veřejnost. :D A kdo nevěří, ať tam běží - podívat do královéhradecké redakce na to, jak jednou skončí. ;)