Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pan Zip

4. 9. 2008

ObrazekO tomhle člověku jsem nikdy nikomu nevyprávěl, dokonce jsem o něm s nikým nemluvil a ani slůvkem jsem se nezmínil, přesto si tenhle člověk těch mých pár slov zaslouží. Jmenoval se pan Jílek, ale nikdo mu neřekl jinak, než pan Zip. Byl to opravář zipů.

Je to už řada let, co tohle tradiční „řemeslo“ zmizelo z oficiálních obchodů a ztratilo se v bludišti moderních obchodních komplexů. Časem přestalo patřit mezi zaměstnání, která by člověka dokázala uživit a tak zmizelo někam do ústraní. Pan Zip ovšem zůstal, stejně jako zůstal jeho obchod se zipy.

Během let se ale z obchodu v přízemí stal obchůdek ve třetím patře a časem se dokonce pan Zip na nátlak majitelů musel přestěhovat do rohu v patře druhém, kde se nenápadně zařadil mezi ostatní potřeby a služby. I přes ztrátu svého dominantního místa se pan Zip držel v Obchodním domě Petřiny a díky tomu, jsem se k němu dostal také já.

Už je to několik let, co jsem poprvé navštívil tento obchodní dům. Nebylo to jen z důvodu toho, že Petřiny byly zcela mimo můj pražský dosah, ale také proto, že i mě zlákali mnohem jednodušší nákupy pod jednou střechou v obchodních hyperkomplexech. Když jsem tehdy při své první návštěvě procházel druhým patrem, uviděl jsem v dálce takový malý stůl zasypaný všemožnými taškami a kusy oblečení. Pod jeho tíhou se krčil starší zašedivělý muž, který si právě hrál s malou dětskou bundou.

„Dobrý den,“ pozdravil jsem slušně při příchodu k jeho skromnému stolku. „Buď zdráv, mládenče. Tak copak potřebuje opravit?“ Odpověděl s bleskovou rychlostí, aniž by se na mě podíval. „No, zatím nic, ale když vidím, že spravujete zipy, tak to doma určitě něco najdu.“ A to víte, že jsemObrazek našel. Já, přeborník v ničení zipů, jsem objevil ráj na zemi.

Tolikrát jsem za tím pánem ještě přišel a vždycky mi za pár dnů dokázal najít vhodný zip a já si zase našel chvilku, abych ho vyslechl.

Nebudu vám tu psát slohy o jeho životě, ani o tom, o čem se dokázal vždy s chutí rozpovídat, jen mě teď mrzí, že ani ten, kdo o jeho slova stál, už za ním nemůže přijít a nechat si alespoň spravit svůj zničený zip.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář