Jdi na obsah Jdi na menu
 


Střevíce z bílého těsta

7. 8. 2008

ObrazekO zpupnosti a rozmařilosti šlechty se toho vyprávělo hodně. Ať už to tak vždycky doopravdy bylo nebo ne, i tady jistě platí, že není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu...

Mimořádnou pýchou proslula jistá hraběnka Černínová. Nejen v honosném rodovém paláci na Hradčanech, ale i na venkovském sídle ve Vinoři cítila potřebu udivovat a ohromovat, být stále středem pozornosti. Nosila šaty z nejjemnějších látek, vyšívané zlatem, chodila ověšená drahými šperky, v honosných účesech zářily perly. Marně jí manžel domlouval a napomína, ať bytečně nedráždí své okolí a nepokouší boha. Upozorňoval, že není rozumné dávat tak okázale najevo své bohatství, když země, sužovaná dlouhámi válkami, je zpuštošená, většina lidí tře bídu s nouzí a děti umírají hladem. Ale marně – na pyšnou hraběnku neplatilo nic.

Jednou, když se chystala do vinořského kostelíka na mši, zavolala kuchaře a rázně mu poručila: „Upečeš mi střevíce z těsta! Ale použij jen tu jjemnější a nejbělejší mouku: chci, aby byly lehounké jako pírko a bílé jako sníh. A ať hezky klapou! To budou koukat ti venkovští hřbeti!“ Kuchař jen obracel oči v sloup, ale poslechnout musel – služba je služba.

Druhý den ráno, když kněz před oltářem právě zahajoval mši, zastavil před kostelem kočár, vystoupila hraběnka a po chvíliuž její střevíčky z bílého těsta klapaly po kamenné chrámové dlažbě. Došla až k oltáři, ale než se stačila otočit a s vítězoslavným úsměvem pohlédnout na všechny kolem, ozvala se rána a v podlaze se otevřela propast, která hříšnou hraběnku okamžite pohltila. Lidé si pak vyprávěli, že si pro ni tímto způsobemObrazek sáhlo samo peklo.

Díra v kostele zůstala jako memento ještě dlouho potom nezakrytá, až ji nakonec přece jen zadláždili. Říká se však, že duch hraběnky Černínové se sem neustále vrací. Občas je prý možné v tichu kostela zaslechnout klapání dámských střevíčků a šustění šatů. A když přiložíte ucho k dlažbě před oltářem, může k vám z velké hloubky dolehnout ozvěna volání o pomoc.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pískání

(rozhodčí, 15. 9. 2011 18:53)

odpískám vaše zápasy cena od 200kč za utkání.tel.605142760.