Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet za požárem

26. 9. 2008

ObrazekDruhou polovinu minulého týdne jsem měl výjimečně volnou a tak jsem to využil ke všem možným aktivitám. Nejdříve jsem se rozloučil s kamarádkou Ivankou, která se teď půl roku bude učit v Turecku a hned o den později, po pár hodinách spánku, jsem využil nabídku další pracovní cesty, tentokrát do Mokrsku v okrese Příbram, kde se konala výjimečná zkouška.

Do poslední chvíle jsem vlastně příliš nevěděl, o co jde. Jediné mé informace byly, že pánové z ČVUT(České Vysoké Učení Technické)stavěli pět let model jednoho patra administrativní budovy a nechají ho hořet, aby mohli ve stěnách měřit, jak daný materiál reaguje.

Když jsem přijel na místo, všechno vypadalo, jak jsem si představoval. Nedaleko místní štoly Josef stála betonová budova vyplněná dřevem a palivem. Zhruba v jednu hodinu odpoledne, po pětiletých přípravách a třímilionové investici, se mohlo začít. Zkouška měla trvat tři hodiny a během nich měly všechny stěny vydržet, aby čipy sejmuly co nejvíce informací.

Stovky lidí kolem zábranných provazů, desítky kamer na přenosObrazekových vozech, nespočet hasičů a pracovníků ČVUT, ti všichni sledují dlouho očekávané zapálení.

„Právě se dostáváme k vrcholu požáru, v tuto chvíli kulminuje teplota,“ oznamuje hlavní postava této akce, profesor Wald po pětačtyřiceti minutách, že jedenáct set stupňů je maximum, kterého se dnes pozorovatelé dočkají. „Kdybyste někdo měl strach, že ty nosníky stropu se prohybují, tak nemějte, to je právě naše nová metoda, díky které se sice tyto trámy prohýbají, ale o to více jsou odolné proti pádu,“ pokračuje dál ve svém komentáři. Za další tři minuty bohužel jeho slova vezmou za své.

Trámy se prohnou ještě o několik centimetrů víc a z ničeho nic se podlomí jedna ze stěn. Model administrativní budovy za tři miliony korun se zhroutí jako krabička Obrazeksirek a organizátoři si rvou vzteky vlasy.

Těžko se jim to pak vysvětlovalo. Fiasko, blamáž, šok, zklamání! Různě to lidé nazývali, ale já, i když budu škodolibý, jsem si přeci jen tu demolici užil mnohem víc, než samotný požár.

 

Náhledy fotografií ze složky Výlet za požárem

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář